Misstag kan leda till positiv förändring
Publicerat 14 augusti 2018
Misstag är inte något som man ska sopa under mattan utan i stället ta lärdom av som chef. Det anser Pontus Bodelsson som med över 20 års erfarenhet som vd delar med sig av sina bästa misstag och erfarenheter av förändringsarbete i en ny bok.
När Pontus Bodelsson som nytillträdd chef för Nationalencyklopedin sjösatte en ny hemsida fick företaget över 6 000 upprörda mejl från klagande kunder. "Är det en treåring som designat er nya sajt eller har ni bara fått en ny vd?", undrade en av kunderna.
– Jag hade hållit fullständigt fel förändringstempo. Och det är en nyckelfaktor i ett sådant här förändringsarbete. Jag hade inte lyssnat på organisationen och kört över de konsulter som vi hade. Ibland är förändringsmod lika med tålamod och det visade jag en uppenbar brist på, säger han.
Läxan som han lärde sig är en av de erfarenheter som han delar med sig av i boken "Ledarskap för förändring – Mina 79 bästa misstag och annat värdefullt" (Roos & Tegnér).
Som ung chef är det lätt att tro att man ska kunna allting och vara fullkomlig i sin roll. Företagsvärlden är också besatt av framgångshistorier samtidigt som man gör allt för att minimera risker. Men det är ofta när man försöker skapa något nytt som misstag sker och de kan ge lärdomar som är nog så viktiga, anser Bodelsson.
– Ska vi våga vara kreativa och lyckas förändra någonting då måste vi tillåta misstag. Misstag leder vidare och därför är misstag värdefulla, säger han.
En förutsättning för att lyckas med ett förändringsarbete är att man involverar och engagerar medarbetarna, anser Bodelsson. Men felet många styrelser gör att de inte jobbar med att stärka företagskulturen i tillräckligt hög utsträckning.
– Ju högre grad av involvering desto större är framgångspotentialen i ett förändringsarbete.
Som tidigare vd för Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad har han erfarenhet av förändringsarbete i en krisbransch där man både behövde effektivisera den traditionella verksamheten och skapa något nytt. Den här tvåhäntheten är något som en chef måste vara beredd på, menar Bodelsson.
– Det sliter och drar i organisationen och ställer åter igen krav på kulturen. Du ska hålla ihop det här gänget i ett och samma företag trots att det i stor utsträckning handlar om olika agendor i förändringsarbetet, säger han.
Lär av misstagen
- Att göra misstag är inte skamligt, men att försöka framstå som felfri är pinsamt. Fläckfria framgångssagor är tröttsamma.
- Tänk på att äkta människor som står för sina misstag upplevs som mer genuina och har större trovärdighet.
- Om du vågar visa svaghet kan du ge andra mod att öppna upp på samma sätt.
- Forskning visar att vi lär oss särskilt effektivt av just andras misstag. Att vara generös och bjuda på sina misstag är värdefullt.
- Om du vågar prata om ett misstag direkt kan du även med tiden få mer perspektiv på misstaget och se att det kanske inte var så allvarligt. Ofta kan vi se tillbaka på våra gamla misstag och prata om dem med glimten i ögat.
Källa: Pontus Bodelsson

Krister Zeidler
Mer om Chef
-
Släpp kontrollen – och bli en bättre chef
Chef • För att företaget ska må bra och du ska utvecklas som chef är det viktigt att lära sig att delegera. Och för att lyckas med det måste man bli vän med mitt sitt kontrollbehov och hitta en bra balans mellan kontroll och tillit i sitt ledarskap. Det säger författaren och ledarskapscoachen Emma Pihl.
-
Passiva chefer bidrar till destruktivt ledarskap
Chef • Arrogans och att behandla sina medarbetare olika är exempel på destruktivt ledarskap. Men också att vara passiv och otydlig, enligt Susanne Tafvelin, forskare vid Umeå universitet som lett en studie om destruktivt ledarskap.
-
Så bygger du tillit till dina medarbetare
Chef • Bättre arbetsprestationer, trivsel och färre konflikter på jobbet. En tillitsfull relation mellan medarbetare och chef är avgörande för en välfungerande arbetsgrupp. Så, hur når man dit?
Senaste om Tips och råd
-
Så gör vi riskbedömningar
Så gjorde vi • Vad som utgör en risk på jobbet ser väldigt olika ut beroende på verksamhet och vilka som arbetar där. Här berättar fyra företag i fyra olika branscher hur de jobbar med riskbedömning.
-
Första sommarjobbet påverkar ungas syn på arbetslivet
Unga • För att sommarjobbet ska bli en bra upplevelse finns det sådant som både sommarjobbare och arbetsgivare bör tänka på.
-
Förberedelse viktigt för att hantera hot och våld på jobbet
Hot och våld • Att vara väl förberedd och ha strategier för hur man ska hantera hotfulla situationer på jobbet ökar chanserna för ett bra utfall.