Få koll på kemikalierna
Publicerat 25 oktober 2018
Hela åtta av tio företag brister i sin hantering av kemikalier. Det visar en inspektion som Arbetsmiljöverket har gjort. Arbetsliv tipsar om hur ni kan få bättre koll på kemikalierna.
Användningen av kemikalier ökar i samhället och cancer är den vanligaste orsaken bakom arbetsrelaterade dödsfall inom EU. Farliga ämnen finns på nästan alla arbetsplatser. Trots det verkar kunskapen om säker kemikaliehantering brista på många håll, enligt Arbetsmiljöverkets inspektion. Totalt har de inspekterat 1 800 arbetsplatser. Av dessa fick drygt åtta av tio krav på sig.
– Arbetsgivaren ska se till att hantera farliga ämnen på ett säkert sätt så att ingen kommer till skada. De ska ha koll på och dokumentera vilka farliga ämnen som finns på arbetsplatsen, säger chef för Region Väst, Pernilla Pehrson Niia i en kommentar.
Kraven som Arbetsmiljöverket ställt har framförallt handlat om bristande dokumentation. Många saknar en komplett förteckning över de farliga ämnen som används. Ett annat vanligt krav gäller riskbedömning. Arbetsgivarna behöver bli bättre på att göra riskbedömningar och ta reda på i vilken utsträckning de anställda kommer i kontakt med farliga ämnen och hur man ska göra för att begränsa riskerna.
Som en del i europeiska arbetsmiljöbyråns (EU-OSHA) kampanj om att öka medvetenheten om kemiska risker har den ideella arbetsmiljöorganisationen Prevent skapat kampanjwebben Kemihjälpen. Där finns en guide i sex steg till hur man kan hantera kemiska riskkällor – se faktaruta här intill.
– Som kampanjpartner i Sverige vill vi hjälpa företagen att komma igång med och förbättra kemikaliehanteringen. Därför har vi tagit fram Kemihjälpen som innehåller tips, checklistor och ett quiz om säker kemikaliehantering, säger projektledare Amanda Wolgast på Prevent.
Hantera kemiska riskkällor
- Identifiering och förteckning Undersök vilka kemiska riskkällor som finns på arbetsplatsen. Kom ihåg luftföroreningar som bildas i processer eller vid bearbetning.
- Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad är en viktig källa till information om en produkts hälsorisker och hantering.
- Riskbedömning Alla kemiska riskkällor på arbetsplatsen ska vara riskbedömda.
- Åtgärder Risker som har identifierats ska åtgärdas, i första hand genom att byta till mindre riskfylld produkt eller hantering.Informera alla som kan komma i kontakt med den kemiska riskkällan om åtgärder som ska vidtas och varför.
- Hanterings- och skyddsinstruktioner Beredskapsplanen ska vara känd för alla berörda. Tänk på att vissa moment kan behöva övas.
Källa: Kemihjälpen

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kemikalier
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Kemikalier • De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar.
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så vet du om du behövs på mötet
Möten • Syftet med möten är att de ska vara produktiva. Men allt som oftast kan de upplevas som slöseri med tid.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst – så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.