Ny stor studie motbevisar fördomar mot äldre
Publicerat 15 maj 2025
Årets upplaga av Jobbhälsorapporten, som bygger på omfattande hälsodata, slår hål på de vanligaste fördomarna om äldre på arbetsmarknaden. Rapporten visar att gruppen 50 plus har större ork och högre engagemang i jobbet än sina yngre kollegor.
Det är tufft att vara 50 plus och söka nytt jobb i Sverige. Sannolikheten att bli kontaktad av en arbetsgivare minskar drastiskt redan från 40 års ålder och kvinnor har ännu sämre chanser än män att få nytt jobb, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau. Här utmärker sig Sverige dessutom negativt jämfört med andra nordiska länder.
– Visserligen är det lägre risk att bli arbetslös om du är 50 plus men om du väl blir det är det mycket större risk att bli långtidsarbetslös. Den andra negativa konsekvensen är att man blir inlåst på jobbet. Om man är sugen på att göra samma sak men på ett annat företag är det väldigt svårt för en 50-åring att byta arbetsgivare, sa Petter Oddmark, när han presenterade Jobbhälsorapporten som årligen görs av Feelgood företagshälsovård och som bygger på hälsodata från totalt 17 600 svenskar.
En paradox
I årets rapport har Feelgood därför valt att undersöka några av de vanligaste fördomarna om äldre och jämföra dem med sin egen hälsodata. I samtliga fall visade det sig att gruppen 50 plus står sig bättre jämfört med gruppen 25–39 år.
– Här har vi en paradox. Vi har en grupp arbetstagare som både gillar att arbeta och som har orken att prestera väldigt väl. Femtioplussare borde i själva verket vara hett eftertraktade. Att det inte är så är ologiskt och ärligt talat ganska korkat.
Fördomar om äldre i arbetslivet
- Äldre är inte engagerade i jobbet: Undersökningen visar att äldre i högre grad än yngre upplever sitt arbete som meningsfullt och engagerande samtidigt som de trivs bättre på arbetet och ser mer positivt på samarbetet med kollegor.
- Äldre orkar inte med arbetslivets krav: Äldre rapporterar bättre balans mellan krav och resurser i arbetet, bättre balans mellan privatliv och arbete, samt känner sig piggare än sina yngre kollegor.
- Äldre har ofta hälsobesvär som påverkar jobbet: Även om äldre i något högre grad har kroniska sjukdomar och hälsobesvär, visar datan att det mer sällan påverkar arbetsförmågan negativt jämfört med yngre. De äldre har dessutom markant lägre upprepad korttidsfrånvaro än yngre medarbetare.
Källa: Jobbhälsorapporten

Marianne Zetterblom
Mer om Äldre
-
Äldre ser dystert på sina jobbchanser
Äldre • Nästa år höjs riktåldern för pension. Men trots att vi förväntas jobba längre ser svenskarna dystert på möjligheterna för äldre att byta jobb.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Äldre ser dystert på sina jobbchanser
Äldre • Nästa år höjs riktåldern för pension. Men trots att vi förväntas jobba längre ser svenskarna dystert på möjligheterna för äldre att byta jobb.
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.