Välkommen ombord!
Båtarna går varje dag. Oavsett väder eller pandemi ska pendlande Stockholmare alltid känna sig trygga att komma hem.
– Jag önskar er en bra tur med Vaxholm I, säger kapten Robert Jonsson.
Text och bild: Magnus Laupa
Arbetsdagen börjar med en kopp kaffe klockan 05.45. Ett arbetspass på båten varierar mellan tre och sju dagar. Sedan är personalen ledig en vecka. – Jag längtar efter att få komma tillbaka till arbetet efter ledigheten, säger Robert Jonsson. Besättningen är som en liten familj.
– Det är otroligt smidigt att ta båten, säger Tomas Bergstedt som pendlar mellan jobbet i Stockholm och hemmet i Hasseludden. Hunden Doris får följa med.
Nästa Granholmen. Dagliga turer gör att permanent boende kan bo kvar på öarna.
En fripassagerare stiger på i Vaxholm och försvinner in i cafeterian. Besättningen har en egen matklubb med utsökt mat. På turer med många stopp behöver man äta sin måltid i omgångar. – Som mest har det tagit mig en timme och en kvart för att äta upp en middag, säger Robert.
William Brown från Florida pendlar dagligen mellan Stockholm och ateljén i Kastellet på Vaxholm. – I går var jag ensam på både båt och borg, berättar han.
Alla skärgårdsbåtar ska ha en manuell kompass. – Den ser ut som en gammal souvenir men den fungerar, säger Robert.
Maskinmatros Adam Elmogy kollar oljenivån i växellådan.
Intresset för livet på sjön väcktes tidigt för Robert Jonsson. Familjen hade en segelbåt och när han gjorde värnplikten körde han Stridsbåt 90. – Det bästa med det här jobbet är att det är så variationsrikt. Jag får verkligen uppleva hela skärgården, säger han.
Klockan är 19.30. Slutdestination Vaxholm. Robert avslutar dagen med flingor och mjölk och en promenad. Målet är att gå sammanlagt tio tusen steg per dag.
Mer om Bildreportaget
-
Passionen för hantverket går i arv
Bildreportaget • Redan som liten följde Dennis Boström gärna med sin pappa Christer Boström till jobbet på Södermalms Sko & Nyckelservice. 2004 började han som skomakarlärling hos sin far.
-
Med smak av salt och umami
Bildreportaget • De bohuslänska algerna hamnar på såväl Nobelpristagarnas tallrikar som på tyska åkrar och i fransk kosmetika. Arbetsliv följer med ut till havs när havssallad skördas från linor under ytan. Allt som behövs är solljus och saltvatten. Men är konsumenterna redo?
-
Hit kommer våren tidigt
Bildreportaget • Sveriges folkligaste snittblomma säljs i kiosker, på bensinmackar och i flådiga floristbutiker. Men visste du att tulpanen är en ganska känslig rackare? Hos Alverbäcks blommor plockas 32 miljoner tulpaner om året – för hand.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.