
Välkommen ombord!
Båtarna går varje dag. Oavsett väder eller pandemi ska pendlande Stockholmare alltid känna sig trygga att komma hem.
– Jag önskar er en bra tur med Vaxholm I, säger kapten Robert Jonsson.
Text och bild: Magnus Laupa
Arbetsdagen börjar med en kopp kaffe klockan 05.45. Ett arbetspass på båten varierar mellan tre och sju dagar. Sedan är personalen ledig en vecka. – Jag längtar efter att få komma tillbaka till arbetet efter ledigheten, säger Robert Jonsson. Besättningen är som en liten familj.
– Det är otroligt smidigt att ta båten, säger Tomas Bergstedt som pendlar mellan jobbet i Stockholm och hemmet i Hasseludden. Hunden Doris får följa med.
Nästa Granholmen. Dagliga turer gör att permanent boende kan bo kvar på öarna.
En fripassagerare stiger på i Vaxholm och försvinner in i cafeterian. Besättningen har en egen matklubb med utsökt mat. På turer med många stopp behöver man äta sin måltid i omgångar. – Som mest har det tagit mig en timme och en kvart för att äta upp en middag, säger Robert.
William Brown från Florida pendlar dagligen mellan Stockholm och ateljén i Kastellet på Vaxholm. – I går var jag ensam på både båt och borg, berättar han.
Alla skärgårdsbåtar ska ha en manuell kompass. – Den ser ut som en gammal souvenir men den fungerar, säger Robert.
Maskinmatros Adam Elmogy kollar oljenivån i växellådan.
Intresset för livet på sjön väcktes tidigt för Robert Jonsson. Familjen hade en segelbåt och när han gjorde värnplikten körde han Stridsbåt 90. – Det bästa med det här jobbet är att det är så variationsrikt. Jag får verkligen uppleva hela skärgården, säger han.
Klockan är 19.30. Slutdestination Vaxholm. Robert avslutar dagen med flingor och mjölk och en promenad. Målet är att gå sammanlagt tio tusen steg per dag.
Mer om Bildreportaget
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Bekämpar brott vid bron
Bildreportaget • Varje dag, året om, kör 20 000–25 000 fordon in i Sverige via Öresundsbron. Majoriteten i legalt syfte – tullens uppdrag är att hitta fåtalet som har något att dölja.
-
Nattpass på BB
Bildreportaget • För några är det nu livet förändras för alltid, för Nandi Zulu och hennes kollegor är det ytterligare en dag, eller rättare sagt natt, på jobbet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Arbetsgivare inte oroliga för AI
AI • Hälften av Sveriges arbetsgivare tror att AI kommer leda till fler jobb snarare än färre. Mest optimistiska är arbetsgivarna inom telekom och media. Det visar en undersökning från Manpower.
-
Läkare riskerar empatitrötthet
Kompetens • Svåra besked om sjukdom är inte bara tunga att ta emot. De är också svåra att ge. Särskilt i slimmade vårdorganisationer där tiden för samtalet är knapp.
-
Musik på jobbet – stämning eller störning?
Arbetsklimat • Vår förmåga att filtrera bort bakgrundsljud på jobbet är individuell. Medan en medarbetare inte registrerar att musik spelas kan en annan knappt fokusera alls.