Hoppa till huvudinnehållet
Bildreportaget

Välkommen ombord!

Båtarna går varje dag. Oavsett väder eller pandemi ska pendlande Stockholmare alltid känna sig trygga att komma hem.

– Jag önskar er en bra tur med Vaxholm I, säger kapten Robert Jonsson.

Text och bild: Magnus Laupa

Arbetsdagen börjar med en kopp kaffe klockan 05.45. Ett arbetspass på båten varierar mellan tre och sju dagar. Sedan är personalen ledig en vecka. – Jag längtar efter att få komma tillbaka till arbetet efter ledigheten, säger Robert Jonsson. Besättningen är som en liten familj.

 

– Det är otroligt smidigt att ta båten, säger Tomas Bergstedt som pendlar mellan jobbet i Stockholm och hemmet i Hasseludden. Hunden Doris får följa med.

 

Nästa Granholmen. Dagliga turer gör att permanent boende kan bo kvar på öarna.

 

En fripassagerare stiger på i Vaxholm och försvinner in i cafeterian. Besättningen har en egen matklubb med utsökt mat. På turer med många stopp behöver man äta sin måltid i omgångar. – Som mest har det tagit mig en timme och en kvart för att äta upp en middag, säger Robert.

 

William Brown från Florida pendlar dagligen mellan Stockholm och ateljén i Kastellet på Vaxholm. – I går var jag ensam på både båt och borg, berättar han.

 

Alla skärgårdsbåtar ska ha en manuell kompass. – Den ser ut som en gammal souvenir men den fungerar, säger Robert.

 

Maskinmatros Adam Elmogy kollar oljenivån i växellådan.

 

Intresset för livet på sjön väcktes tidigt för Robert Jonsson. Familjen hade en segelbåt och när han gjorde värnplikten körde han Stridsbåt 90. – Det bästa med det här jobbet är att det är så variationsrikt. Jag får verkligen uppleva hela skärgården, säger han.

 

Klockan är 19.30. Slutdestination Vaxholm. Robert avslutar dagen med flingor och mjölk och en promenad. Målet är att gå sammanlagt tio tusen steg per dag.

 

 

Mer om Bildreportaget

Senaste om Mer om arbetsmiljö