Passionen för hantverket går i arv
Publicerat 11 september 2024
En dag stod skådespelaren Scarlett Johansson i butiken på Folkungagatan för att få sina skor lagade. Jag såg inte att det var hon och vi servar ju alltid kunderna i turordning, skrattar skomakaren Christer Boström.
Text och foto: Magnus Laupa
Redan som liten följde Dennis Boström gärna med sin pappa Christer Boström till jobbet på Södermalms Sko & Nyckelservice. 2004 började han som lärling hos sin far.
– Jag har lärt mig mycket av pappa men på senare år lär vi oss av varandra.
I dag finns det cirka tjugofem skomakare med mästarbrev i Sverige. Ett hantverksyrke med ovärderlig kunskap som håller på att försvinna. Konkurrensen är stor med fabriker som massproducerar billiga skor men som säljs svindyra i butik. Men många vill bevara favoritskorna i stället för att köpa nya. Det bekräftas av alla återkommande kunder.
– Jag lämnar alltid in mina skor här för det här är riktiga skomakare, säger kunden Elisabeth Gruppioni.
Båda framhåller att relationen till kunderna är det absolut roligaste med yrket. Kunder, deras barn och barnbarn, alla går till samma skomakare.
Att Christer inte bara är känd i det lokala kvarteret blev han varse när han och familjen var på resa i New York.
"Nämen tjena skomakaren!" ropar någon utanför Empire State Building.
Hur är det att jobba ihop far och son?
– Vi har alltid hängt ihop så vi förstår varandra och har alltid haft kul tillsammans, säger Christer.
– Han har stått ut med mig i alla år, så nu får jag stå ut med honom som pensionär flikar Dennis in.
– Ingen tar miste på vad jag har för yrke, säger Christer och visar sin tatuering. Jag har lagat så många skor genom åren så nu börjar jag känna mig klar.
– Nyckelservice kom in på 1980-talet och tar för mycket plats i onödan om du frågar mig. Men pappa är bra på nycklar, säger Dennis.
– Dottern är på semester så hon bad mig lämna in stövlarna och betala också, säger Carina Wiidh. Så funkar det, skrattar Dennis.
Nästa år fyller Södermalms Sko & Nyckelservice 40 år.
– Vi har gjort väldigt mycket roligt tillsammans både på och utanför jobbet, säger Dennis.
Skomakarens son. I tjugo år har Dennis jobbat tillsammans med sin far.
– Det går inte att få tag på så här bra symaskiner längre. Vi har två likadana från 1953, den andra står oanvänd i en källare om något skulle hända denna. Den klarar det många moderna maskiner inte klarar – att sy genom väldigt grovt skinn, säger Dennis.
Det krävs 220 sy- och arbetsmoment för att få fram en klassisk skinnsko.
– Det 100 år gamla verktyget av hjortben är skonsamt mot skinnet, de nya i plast är inte bra om man jämför, säger Christer.
Priset på klackning och sulning har alltid följt rådande samhällsklimat.
– När jag föddes 1958 var det billigare att få sina skor lagade än under krigstiden på 1940-talet. Sveriges Skomakarmästarförbund som reglerat priserna genom åren fyller 125 år nästa år. Då blir det fest, säger Christer.
– Nu har jag lagt bort tången igen! säger Christer. Han sätter sig ner på pallen för att ”plocka stick” från en gammal sula. Sedan drar han bort tråd så att en ny sula kan sys på.
Christer tänker tillbaka. När jag hade brutit benet och var hemma kom skådespelaren Michael Nykvist in i butiken för att fråga hur jag mådde – varje dag. Han var en väldigt omtänksam och fin man.
Lunchtid. Jag är själv hemma med sonen i veckan så det blev ett storkok med köttfärssås, säger Dennis och sprutar på ketchup.
– Jag hämtar något i dag, säger Christer.
Rolig fakta
När en "lärlingsvandrare" kommer förbi en skomakarverkstad är det gängse regel att erbjuda jobb och mat i en vecka. Det gäller i hela världen.
Mer om Bildreportaget
-
Med smak av salt och umami
Bildreportaget • De bohuslänska algerna hamnar på såväl Nobelpristagarnas tallrikar som på tyska åkrar och i fransk kosmetika. Arbetsliv följer med ut till havs när havssallad skördas från linor under ytan. Allt som behövs är solljus och saltvatten. Men är konsumenterna redo?
-
Hit kommer våren tidigt
Bildreportaget • Sveriges folkligaste snittblomma säljs i kiosker, på bensinmackar och i flådiga floristbutiker. Men visste du att tulpanen är en ganska känslig rackare? Hos Alverbäcks blommor plockas 32 miljoner tulpaner om året – för hand.
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.