Hoppa till huvudinnehållet
Bildreportaget

Hit kommer våren tidigt

Sveriges folkligaste snittblomma säljs i kiosker, på bensinmackar och i flådiga floristbutiker. Men visste du att tulpanen är en ganska känslig rackare? Hos Alverbäcks blommor plockas 32 miljoner tulpaner om året – för hand.

Text: Anna Liljemalm
Foto: Linn Bergbrant

Att kliva in i de stora växthusen är som att vara både ute och inne samtidigt. Här grönskar våren tidigt. Ett tiotal personer synar odlingarna och plockar famnarna fulla av tulpaner som precis börjat visa färg. Men så ljuder ett diskret ding-dong och genast pausas all aktivitet.

– Även om det har skett många förbättringar sedan företaget grundades 1968 är det väldigt mycket som fortfarande görs manuellt. Personalen har fem minuters betald paus varje timme för att kunna stretcha armarna lite eller vila benen, säger Amanda Alverbäck, tredje generationens blomsterodlare och vice vd.

På Alverbäcks blommor odlas tulpaner både i jord och i vatten. Samtliga plockas för hand eftersom maskinerna inte är lika noggranna. Tulpanerna måste dessutom skördas i exakt rätt tid. För att underlätta arbetet paras Ruta Zvine och hennes kollegor ihop utifrån hur långa de är, så att alla kan plocka tulpanerna i lagom arbetshöjd.

Tulpanerna som skördas på våren planteras redan på hösten. Sammanlagt odlas hundra olika sorter.

Amanda Alverbäck är uppväxt i familjeföretaget. När hon var liten följde hon gärna med sin pappa på den traditionsenliga ”kvällsrundan” där han kollade så att allt såg bra ut i växthusen. I dag är hon vice vd och ansvarar särskilt för arbetsmiljöarbetet.

För 1,5 år sedan inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka på Alverbäcks blommor. En anställd fastnade med håret när hon skulle städa under ett roterande odlingsbord.

– I dag mår hon bra och hon arbetar kvar i företaget, men sedan olyckan har vi byggt om arbetsstationen så att det inte längre går att krypa under, säger Amanda Alverbäck.

Vattenodlade tulpaner kan planteras senare än jordodlade tulpaner, men alla lökar köps in samtidigt och behöver vila lika länge i kylrum innan de kan gro.

En gång i timmen uppmanas Adrianna Kuwalek, Inga Kopmane och resten av personalen att slå sig ner på ”pausbänken” och vila i fem minuter.

Alverbäcks blommor är Sveriges största tulpanodlare. De säljer också krokusar, påskliljor och pelargoner. Samtliga blommor är miljöcertifierade enligt Svenskt sigill.

Vattenodlade tulpaner skördas med löken kvar, men innan blomman når konsument har löken krossats med hjälp av en maskin.

Tulpanlökarna köps huvudsakligen in från Nederländerna. För att kunna odla hösttulpaner används också lökar från Nya Zeeland. Inköpen sker ett helt år i förväg. Länge var vita tulpaner populärast men nu är det färg som gäller.

FAKTA

Tulpaner bakom första finanskraschen

  • Tulpanen är en liljeväxt med ursprung från Asien.
  • Har fått sitt namn från persiskans ”dulband” som betyder turban, och som den utslagna blomman anses likna.
  • På 1600-talet blev tulpanlökar föremål för byteshandel i Nederländerna. Under den så kallade tulpomanin kunde en enda lök kosta mer än ett hus. Spekulationsvågen kollapsade 1637, och anses vara världens första dokumenterade finansbubbla.

Mer om Bildreportaget

Senaste om Mer om arbetsmiljö