
Bild: Canva
Kris präglar årets nyordslista
Publicerat 27 december 2022
Permakris, klimatlarm och energikrig. Att årets nyordslista från Språkrådet präglas av krig och kris är tydligt.
Fakta nyordslistan:
Nyordslistan innehåller 35 ord som myntats eller blivit vanligare under 2022. Orden i listan säger både något om det gångna året och om språkliga trender. Hela nyordslistan med ordförklaringar och exempel på hur orden används hittar du här:
Förra årets nyordslista präglades av pandemin och innehöll ord som zoomtrötthet, hybridarbete och coronahund. Många hoppades nog på mer optimistiska ord i år, men knappt hade pandemin lagt sig förrän Ryssland invaderade Ukraina. Det har både lett till energikrig och smygflation (en prishöjning som är större än vad som är motiverat utifrån kostnadsökningar).
– Många talar nu om permakris, en period av flera parallella samhällskriser. Det är kanske det ord som sammanfattar världen tydligast just nu, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet i en kommentar.
Många talar om permakris, en period av flera parallella samhällskriser.
I tider av kris behöver vi hitta strategier för att hantera situationen. Nyordet brösta handlar om att klara en tuff utmaning eller ta på sig en svår uppgift.
Men det är inte bara elände. Med på listan finns också ord som andas tillförsikt och glädje. Att ha dagen innebär att ha flyt eller pricka in toppformen. Och kanske kommer du snart kunna resa till jobbet med en klimatbiljett – ett kraftigt subventionerat säsongskort till kollektiva färdmedel med syfte att minska utsläpp från motordrivna fordon.

Marianne Zetterblom
Mer om Livsstil
-
Var femte sitter mer än tio timmar per dag
Livsstil • Att sitta stilla större delen av dagen är vanligt, särskilt bland högutbildade. Stillasittande är en hälsorisk – även för den som tränar regelbundet.
-
Så kan du bryta domedags-skrollandet
Livsstil • Kollar du mobilen det första du gör när du vaknar, tillbringar du timmar med att skrolla sociala medier för att till slut somna med mobilen i sängen? Då är risken stor att du blivit en domedagsskrollare.
-
Klurigt jobb minskar risken för demens
Livsstil • Kognitivt stimulerande arbetsuppgifter och hög utbildning kan minska risken för demens. Det visar en internationell forskningsstudie där även svenska forskare medverkat.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Det är en folkhälsofråga att man mår bra på sitt arbete”
Arbetsmiljöarbete • Intervju med arbetsmiljöminister Paulina Brandberg om regeringens arbetsmiljöstrategi och vad hon anser är viktiga frågor för regeringen att driva.
-
Arbetslivs mest lästa
Arbetsmiljöarbete • Introduktion på hybridkontoret och tips på hur man kan stötta medarbetare vid skilsmässa. Här är några av höstens mest lästa artiklar.
-
"Risken för återfall hade varit stor utan jobbet"
Så gjorde vi • Vägen ut ur missbruk eller möjligheten att avancera från städare till vd. Här berättar fyra personer vad jobbet betytt för dem.