Hoppa till huvudinnehållet

Smygflation är ett av nyorden på årets nyordslista från Språkrådet.

Bild: Canva

Kris

Kris präglar årets nyordslista

Permakris, klimatlarm och energikrig. Att årets nyordslista från Språkrådet präglas av krig och kris är tydligt.

Fakta nyordslistan:

Nyordslistan innehåller 35 ord som myntats eller blivit vanligare under 2022. Orden i listan säger både något om det gångna året och om språkliga trender. Hela nyordslistan med ordförklaringar och exempel på hur orden används hittar du här:

Förra årets nyordslista präglades av pandemin och innehöll ord som zoomtrötthet, hybridarbete och coronahund. Många hoppades nog på mer optimistiska ord i år, men knappt hade pandemin lagt sig förrän Ryssland invaderade Ukraina. Det har både lett till energikrig och smygflation (en prishöjning som är större än vad som är motiverat utifrån kostnadsökningar).

– Många talar nu om permakris, en period av flera parallella samhällskriser. Det är kanske det ord som sammanfattar världen tydligast just nu, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet i en kommentar.

Många talar om permakris, en period av flera parallella samhällskriser.

I tider av kris behöver vi hitta strategier för att hantera situationen. Nyordet brösta handlar om att klara en tuff utmaning eller ta på sig en svår uppgift.

Men det är inte bara elände. Med på listan finns också ord som andas tillförsikt och glädje. Att ha dagen innebär att ha flyt eller pricka in toppformen. Och kanske kommer du snart kunna resa till jobbet med en klimatbiljett – ett kraftigt subventionerat säsongskort till kollektiva färdmedel med syfte att minska utsläpp från motordrivna fordon.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Kris

Senaste om Mer om arbetsmiljö