Hoppa till huvudinnehållet
Coronaviruset

Utökad testning kan stoppa smittan på jobbet

Fortsatt hemarbete eller att testa och fånga upp de medarbetare som har asymtomatiska infektioner kan vara några åtgärder för att förebygga spridningen av nya, smittsammare coronavarianter. Men även efter vaccineringen kommer vi att behöva vara försiktiga.

De nya virusvarianterna har fått regeringen att införa inreseförbud från Storbritannien, Danmark och Norge samt kräva ett negativt covid 19-test för alla utländska medborgare som kommer till Sverige. Vissa mutationer av viruset ser ut att leda till att det så kallade R-talet ökar, vilket innebär att varje sjuk person smittar fler.

– Det man har sett är att folk lättare har blivit smittade, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet. Åsa Melhus

För att förebygga smittspridningen på arbetsplatserna gäller det att fortsätta upprätthålla försiktighetsåtgärder, som att hålla avstånd till kollegor, ha bra ventilation och stanna hemma om man känner sig sjuk. Det allra bästa är att inte alls komma till arbetsplatsen utan att sköta jobbet hemifrån.

Risken för smittspridning beror också på att en del personer som är smittade inte känner av några symptom, de har en så kallad asymtomatisk infektion. För att upptäcka dem skulle man i högre grad behöva genomföra covid 19-tester, inte minst på äldreboenden och i andra verksamheter där det finns personer som kan drabbas särskilt hårt av viruset. Det har också gjorts på några äldreboenden med goda resultat.

– Det är bättre att hålla sjuka borta, det vill säga att man jobbar mera aktivt med att leta reda på dem som har viruset oberoende av om symtom föreligger eller inte. Det skulle man kunna lägga ner lite mer energi på, säger Åsa Melhus.

Parallellt med den höga smittspridningen i samhället pågår vaccineringen mot covid-19 för fullt. Det kommer att leda till att färre insjuknar, men eftersom även de som blir vaccinerade kan bära på smittan är faran inte över. Dessutom ger de olika vaccinen inte ett hundraprocentigt skydd mot viruset. Därför är det viktigt att även de som vaccinerats fortsätter att hålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Åsa Melhus menar att vi kommer att behöva lära oss leva med det här coronaviruset även efter att större delen av befolkningen vaccinerats. Det kan också hända att det för riskgrupper blir nödvändigt att vaccinera sig upprepade gånger mot viruset, likt det man gör med den årliga influensan.

– Jag tror att det kommer att bli en viss skillnad, men man kan inte släppa upp. Man måste ändå vara försiktig och fortfarande jobba med det här hur man sprider smittor och vara försiktig. Men de svåraste infektionerna tror jag att man kan slippa, säger hon.

 

 

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Coronaviruset

Senaste om Mer om arbetsmiljö