Utökad testning kan stoppa smittan på jobbet
Publicerat 8 februari 2021
Fortsatt hemarbete eller att testa och fånga upp de medarbetare som har asymtomatiska infektioner kan vara några åtgärder för att förebygga spridningen av nya, smittsammare coronavarianter. Men även efter vaccineringen kommer vi att behöva vara försiktiga.
De nya virusvarianterna har fått regeringen att införa inreseförbud från Storbritannien, Danmark och Norge samt kräva ett negativt covid 19-test för alla utländska medborgare som kommer till Sverige. Vissa mutationer av viruset ser ut att leda till att det så kallade R-talet ökar, vilket innebär att varje sjuk person smittar fler.
– Det man har sett är att folk lättare har blivit smittade, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet.
För att förebygga smittspridningen på arbetsplatserna gäller det att fortsätta upprätthålla försiktighetsåtgärder, som att hålla avstånd till kollegor, ha bra ventilation och stanna hemma om man känner sig sjuk. Det allra bästa är att inte alls komma till arbetsplatsen utan att sköta jobbet hemifrån.
Risken för smittspridning beror också på att en del personer som är smittade inte känner av några symptom, de har en så kallad asymtomatisk infektion. För att upptäcka dem skulle man i högre grad behöva genomföra covid 19-tester, inte minst på äldreboenden och i andra verksamheter där det finns personer som kan drabbas särskilt hårt av viruset. Det har också gjorts på några äldreboenden med goda resultat.
– Det är bättre att hålla sjuka borta, det vill säga att man jobbar mera aktivt med att leta reda på dem som har viruset oberoende av om symtom föreligger eller inte. Det skulle man kunna lägga ner lite mer energi på, säger Åsa Melhus.
Parallellt med den höga smittspridningen i samhället pågår vaccineringen mot covid-19 för fullt. Det kommer att leda till att färre insjuknar, men eftersom även de som blir vaccinerade kan bära på smittan är faran inte över. Dessutom ger de olika vaccinen inte ett hundraprocentigt skydd mot viruset. Därför är det viktigt att även de som vaccinerats fortsätter att hålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Åsa Melhus menar att vi kommer att behöva lära oss leva med det här coronaviruset även efter att större delen av befolkningen vaccinerats. Det kan också hända att det för riskgrupper blir nödvändigt att vaccinera sig upprepade gånger mot viruset, likt det man gör med den årliga influensan.
– Jag tror att det kommer att bli en viss skillnad, men man kan inte släppa upp. Man måste ändå vara försiktig och fortfarande jobba med det här hur man sprider smittor och vara försiktig. Men de svåraste infektionerna tror jag att man kan slippa, säger hon.
Krister Zeidler
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.