Smittförebyggande insatser måste anpassas bättre
Publicerat 17 juni 2021
Arbetsgivarna gör mycket för att hindra smittspridning av covid-19, men många missar att anpassa sina åtgärder efter de specifika smittrisker som finns inom den egna verksamheten. Det konstaterar Arbetsmiljöverket som inspekterat bland annat butiker, skolor och byggarbetsplatser.
– Vi ser att många arbetsgivare verkligen försöker och har genomfört åtgärder för att förebygga smittspridning. Det som ofta brister är att åtgärderna inte alltid anpassas efter de risker som finns på den egna arbetsplatsen. Det är därför det är så viktigt med lokala riskbedömningar, att anpassa åtgärderna efter hur det ser ut i den egna verksamheten och att samverka med skyddsombud och arbetstagare, säger Pia Zätterström, chef för Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning i en kommentar.
Arbetsmiljöverket har inspekterat 1 150 arbetsgivare inom hela landet. Det handlar om riskutsatta branscher där de anställda inte kan arbeta hemifrån och där man kommer i kontakt med många människor under arbetsdagen.
Utbildning behövs
De vanligaste kraven handlar om att arbetsgivarna behöver riskbedöma och åtgärda smittrisker samt utbilda de anställda i hygienrutiner. Arbetsgivarna behöver också skapa rutiner för att utreda vad som skett om någon trots allt blir sjuk av arbetet.
Kan inte slappna av ännu
Arbetsmiljöverket uppmanar arbetsgivarna att inte slappna av utan fortsätta arbeta förebyggande eftersom pandemin inte är över. Och i serviceyrken har även kunderna ett ansvar, konstaterar Pia Zätterström.
– Det är viktigt att arbetsgivarna säkerställer att medarbetarna har en god arbetsmiljö. Ingen ska behöva bli sjuk eller i värsta fall dö på grund av sitt jobb. Och kom ihåg att vi alla behöver hjälpa till med att säkra personalens arbetsmiljö i till exempel restauranger och butiker. Ta hänsyn och håll avstånd, säger Pia Zätterström.
Förebygg smitta på jobbet
- Sätt upp information till medlemmar, personal, kunder med mera.
- Markera avstånd på golvet.
- Möblera om eller skapa på annat sätt utrymme för att undvika trängsel.
- Erbjud digitala alternativ.
- Erbjud möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten, eller erbjud handdesinfektion.
- Undvik att flera personer samlas, särskilt i trånga lokaler.
Källa: Arbetsmiljöverket
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.