
Bild: TT nyhetsbyrån
Skyddsombud – så funkar det
Publicerat 27 oktober 2021
För att uppmärksamma skyddsombudens viktiga uppdrag har den 27 oktober utsetts till Skyddsombudens dag. Men varför har vi egentligen skyddsombud i Sverige och vad går uppdraget ut på?
Därför utses skyddsombud
En grundbult i svensk arbetsmiljölagstiftning är att arbetsgivaren ska samverka med sina medarbetare i allt som rör arbetsmiljön på jobbet. De anställdas representant i det arbetet är skyddsombud eller arbetsmiljöombud som de också kallas. På varje arbetsplats med mer än fem anställda ska ett skyddsombud utses. De har rätt till utbildning i arbetsmiljöfrågor och får använda arbetstid till sitt uppdrag. Skyddsombud företräder även inhyrd personal på arbetsplatsen.
Det gör ett skyddsombud
Ett skyddsombud är med i de forum på arbetsplatsen där arbetsmiljöfrågor diskuteras och beslutas. Skyddsombudet deltar på skyddsronder och är med i förberedelser inför förändringar på arbetsplatsen. Vid risker i arbetsmiljön ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren för att få det åtgärdat. Skyddsombudet kan också besluta om att arbetet avbryts om det finns allvarlig fara för arbetstagares liv. Det kallas skyddsstopp.
Så utses ett skyddsombud
Vanligtvis utses ett skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som arbetsgivaren har kollektivavtal med. Men om det inte finns någon facklig organisation kan arbetstagarna själva välja skyddsombud. Som skyddsombud måste du inte heller vara med i facket även om det är det vanligaste. Skyddsombudet företräder alla på arbetsplatsen, oavsett facklig tillhörighet.
Olika typer av skyddsombud
- Huvudskyddsombud: När det finns flera skyddsombud på en arbetsplats ska en av dem utses till huvudskyddsombud. Huvudskyddsombudet samordnar det arbete som skyddsombuden gör och företräder dem.
- Regionalt skyddsombud: Ett regionalt skyddsombud utses av facket och kan företräda anställda på arbetsplatser som saknar egna skyddsombud.
- Elevskyddsombud: Från och med årskurs sju i grundskolan samt i gymnasieskolan har eleverna rätt att medverka i skolans arbetsmiljöarbete. Elevernas representant kallas elevskyddsombud och utses av eleverna själva.
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Skyddsombud
-
Mitt svåraste beslut
Arbetsmiljöarbete • Många ställs då och då inför att fatta svåra beslut i jobbet. Beslut som kommer att få stora konsekvenser – inte minst för andra. Här berättar tre personer om sina svåraste beslut.
-
”Vi jobbar i en bransch som är extremt utmanande”
Skyddsombud • Klara Himmelmark tilldelades nyligen Prevents arbetsmiljöstipendium för sitt arbete på Främja.
-
Säkerhet är första punkt på varje möte
Uppdrag • När hon blev huvudskyddsombud på Sandvik Coromant år 2007 stod arbetsmiljöfrågor inte särskilt högt på agendan. Men det senaste decenniet har det skett en stor attitydförändring, säger Agneta Strand som fick Prevents arbetsmiljöstipendium 2020.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Trivseln ökar trots oroliga tider
Arbetsklimat • Trots vikande konjunktur och ökning av varsel trivs svenskarna bättre på jobbet än tidigare enligt en ny undersökning.
-
Så hanterar du känslor på jobbet
Arbetsklimat • När känslorna tar överhand utan att vi förstår varför kan de bli ett hinder. Speciellt på en arbetsplats där vi helst inte vill blotta oss med stora känsloutbrott. Lär dig förstå känslor bättre.
-
Bolagsverkets AI-satsning gav bättre arbetsmiljö
AI • Färre monotona arbetsuppgifter och effektivare handläggning. Det blev effekten när Bolagsverket lät artificiell intelligens ta hand om en del av deras ärendehantering.