
Många pandemiord på årets nyordslista
Publicerat 28 december 2021
Hybridarbete, zoomtrötthet och coronahund. Att arbetslivet präglats av pandemin även i år framgår tydligt av Språkrådets nyordslista för 2021.
– Vi må ha lämnat karantänen i coronabubblan bakom oss, och det mesta av hybridarbetet sker nu på kontoret snarare än hemifrån. Men många lider fortfarande av symptom från postcovid eller maskne, alltså hudutslag efter långvarigt maskbärande. Andra känner fono – fear of normal – en oro över återgången till det gamla, konstaterar språkvårdaren Ola Karlsson i en kommentar till Språkrådets nyordslista som nyligen publicerades.
Han tror att många av de nyord som letat sig in med anledning av pandemin är här för att stanna. Även framöver lär tjänstemän ha hybridmöten och arbetsveckan kommer bestå av en mix av hemarbete och arbete från kontoret.
– Hybridarbete och hybridmöte har fått sällskap av en stor mängd andra hybridord, som hybridkonferens, hybridmässa och hybridkontor.
Men kanske kommer vi under 2022 överge hybridmötena och istället hänga med kollegorna i metaversum – en virtuell verklighet där digital teknik gör det möjligt att uppleva sådant som i dag kräver fysisk närvaro. På Chalmers tekniska högskola pågår redan nu forskning om virtuella kontor.
Om du funderar på ett nyårslöfte kanske en mikrovana kan vara något? Mikrovana innebär en mindre beteendeförändring som på sikt kan leda till en större beteendeförändring. Det som börjar med en rask tio-minuterspromenad om dagen har kanske vid årets slut utvecklats till några löppass i veckan.
Ungefär hälften av orden på nyordslistan har engelskt ursprung. Att ta in främmande ord i svenskan för att beskriva nya fenomen är inget nytt. Men med tiden brukar de försvinna eller få en mer svensk benämning.
Som berör arbetslivet
- Anosmi = frånvaro av luktsinne som kan inträffa vid covid-inefktion.
- Coronabubbla = tillstånd där umgänge med utomstående är begränsat för att förhindra smittspridning av coronaviruset.
- Coronahund = hund som skaffats under coronapandemin.
- Domedgsscrollande = överdriven konsumtion av medierapportering med negativ innebörd.
- Fono = Rädsla för återgång till en mer normal vardag.
- Giggare = person som tar uppdrag som förmedlas via appar eller nätbaserade tjänster.
- Hybridarbete = arbete som utförs delvis på arbetsplatsen och delvis i hemmet eller annan plats.
- Hybridmöte = möte där deltagarna kan medverka både fysiskt och digitalt.
- Jobbonär = person som fortsätter att arbeta efter att ha nått åldern för pension.
- Metaversum = virtuell verklighet där digital teknik gör det möjligt att uppleva sådant som i dag kräver fysisk närvaro.
- Mikrovana = mindre beteendeförändring som på sikt ska leda till en större beteendeförändring.
- Postcovid = kvarvarande symptom efter genomgången covid-19-infektion.
- Zoomtrötthet = mental utmattning som uppstår till följd av många videomöten.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Även lindrig covid kan ge långdragna besvär
Coronaviruset • Även de som varit lindrigt sjuka i covid kan drabbas av långdragna besvär som påverkar arbetsförmågan, visar en forskningsstudie.
-
Så kan arbetsgivaren stötta efter långtidscovid
Coronaviruset • För den som varit långtidssjuk i covid krävs både stöd och att bli lyssnad på för att återgången till arbetet ska bli bra.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.