Många pandemiord på årets nyordslista
Publicerat 28 december 2021
Hybridarbete, zoomtrötthet och coronahund. Att arbetslivet präglats av pandemin även i år framgår tydligt av Språkrådets nyordslista för 2021.
– Vi må ha lämnat karantänen i coronabubblan bakom oss, och det mesta av hybridarbetet sker nu på kontoret snarare än hemifrån. Men många lider fortfarande av symptom från postcovid eller maskne, alltså hudutslag efter långvarigt maskbärande. Andra känner fono – fear of normal – en oro över återgången till det gamla, konstaterar språkvårdaren Ola Karlsson i en kommentar till Språkrådets nyordslista som nyligen publicerades.
Han tror att många av de nyord som letat sig in med anledning av pandemin är här för att stanna. Även framöver lär tjänstemän ha hybridmöten och arbetsveckan kommer bestå av en mix av hemarbete och arbete från kontoret.
– Hybridarbete och hybridmöte har fått sällskap av en stor mängd andra hybridord, som hybridkonferens, hybridmässa och hybridkontor.
Men kanske kommer vi under 2022 överge hybridmötena och istället hänga med kollegorna i metaversum – en virtuell verklighet där digital teknik gör det möjligt att uppleva sådant som i dag kräver fysisk närvaro. På Chalmers tekniska högskola pågår redan nu forskning om virtuella kontor.
Om du funderar på ett nyårslöfte kanske en mikrovana kan vara något? Mikrovana innebär en mindre beteendeförändring som på sikt kan leda till en större beteendeförändring. Det som börjar med en rask tio-minuterspromenad om dagen har kanske vid årets slut utvecklats till några löppass i veckan.
Ungefär hälften av orden på nyordslistan har engelskt ursprung. Att ta in främmande ord i svenskan för att beskriva nya fenomen är inget nytt. Men med tiden brukar de försvinna eller få en mer svensk benämning.
Som berör arbetslivet
- Anosmi = frånvaro av luktsinne som kan inträffa vid covid-inefktion.
- Coronabubbla = tillstånd där umgänge med utomstående är begränsat för att förhindra smittspridning av coronaviruset.
- Coronahund = hund som skaffats under coronapandemin.
- Domedgsscrollande = överdriven konsumtion av medierapportering med negativ innebörd.
- Fono = Rädsla för återgång till en mer normal vardag.
- Giggare = person som tar uppdrag som förmedlas via appar eller nätbaserade tjänster.
- Hybridarbete = arbete som utförs delvis på arbetsplatsen och delvis i hemmet eller annan plats.
- Hybridmöte = möte där deltagarna kan medverka både fysiskt och digitalt.
- Jobbonär = person som fortsätter att arbeta efter att ha nått åldern för pension.
- Metaversum = virtuell verklighet där digital teknik gör det möjligt att uppleva sådant som i dag kräver fysisk närvaro.
- Mikrovana = mindre beteendeförändring som på sikt ska leda till en större beteendeförändring.
- Postcovid = kvarvarande symptom efter genomgången covid-19-infektion.
- Zoomtrötthet = mental utmattning som uppstår till följd av många videomöten.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • Onemeds lager i Göteborg motsvarar en yta om fyra fotbollsplaner och totalt arbetar 220 lagerarbetare här med att förse sjukvården med medicinskt material. En av dem är Joakim Andersson, som i rollen som skyddsombud bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.