Lätt att fatta förhastade beslut om kontoret
Publicerat 25 augusti 2021
De flesta akademiker vill fortsätta arbeta hemifrån två till tre dagar i veckan även efter pandemin, enligt en undersökning som fackförbundet Akavia gjort. Men just nu fattas många förhastade beslut om kontorets framtid, enligt Akavias ordförande Lee Wermelin.
Många arbetsgivare tar nu förhastade beslut om kontorets framtid. Det anser Lee Wermelin, ordförande för fackförbundet Akavia som bland annat organiserar ekonomer, jurister och samhällsvetare. Hon ser exempel på både de organisationer som planerar att återgå till det läge som rådde innan pandemin med små möjligheter till distansarbete, och de som går i motsatt riktning och vill avskaffa kontoret helt.
Enligt en undersökning som Akavia gjort bland sina medlemmar innan sommaren vill 73 procent arbeta hemifrån två till tre dagar efter pandemin. En majoritet uppger också att de blivit mer effektiva av att arbeta hemifrån.
– Arbetsgivare har nu en stor möjlighet att ta ett rejält stort kliv in i framtiden, med ett nytt sätt att arbeta. Det undersökningen också visar är att så många som 53 procent upplever att de blivit mer effektiva i sitt arbete av att arbeta hemifrån. Detta är viktigt att lyssna på, säger Lee Wermelin.
Kontoret behövs för kreativitet och social samvaro
Många funderar just nu över vad kontoret ska användas till i framtiden. Enligt de som deltar i Akavias undersökning behövs kontoren för att hålla uppe kreativiteten. Det behövs också en plats för social samvaro och utbyte samt lärande mellan kollegor.
– Man behöver ses någon gång i veckan på kontoret, för att kunna bolla idéer och möta kollegor fysiskt. Inte minst också för att motverka psykisk ohälsa. Vi behöver alla de sociala kontakterna, säger Lee Wermelin.
Arbetsmiljölagstiftningen måste anpassas
Men för att det kombinerade hem- och kontorsarbete ska fungera måste arbetsmiljölagstiftningen anpassas bättre efter det flexibla arbetslivet, anser Lee Wermelin.
– Det är nu som det arbetet måste sätta igång, det går inte att vänta till efter pandemin. Lagstiftning och kollektivavtal behöver moderniseras så att det inte finns några oklarheter för den enskilde individen, säger Lee Wermelin.
Om undersökningen
Enkäten genomfördes under juni 2021. Totalt besvarade 4 299 medlemmar enkäten och svarsfrekvensen var 42 procent. Svaren är viktade så att de är representativa för medlemsgruppen.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Distansarbete
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Många utmaningar med hybridarbete
Distansarbete • Ensamhet, samarbetssvårigheter samt svårigheter att skilja mellan jobb och fritid är några utmaningar med hybridarbete, enligt en ny undersökning.
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.