Hoppa till huvudinnehållet
Coronaviruset

Parterna vill se vaccinationer på arbetsplatserna

Fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden uppmanar nu regionerna att öppna upp för att företagshälsovården skulle kunna sköta vaccinering mot covid-19 direkt ute på arbetsplatserna. Tanken är att underlätta för anställda som har svårt att lämna sina jobb.

För att vaccinationen ska kunna ske så snabbt och smidigt som möjligt uppmanar nu LO, PTK och Svenskt Näringsliv i en gemensam skrivelse både regeringen och regionerna att öppna upp för så kallad arbetsplatsnära vaccination. Det kan till exempel innebära att pandemilagen används för att göra undantag i upphandlingsreglerna och göra det möjligt att använda den befintliga företagshälsovården utan att beslutet kan överklagas.

– Risken är att man struntar i att vaccinera sig om det är för krångligt och det är inte bra. Vi vill att alla våra medlemmar i så stor utsträckning som möjligt kan vaccinera sig, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO till Ekot.

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, säger till Ekot att det på många ställen kan bli svårt för de anställda att lämna produktionen och ta sig till vården för vaccination. Då är det ett smidigare alternativ att vaccinera i nära anslutning till jobbet.

Parterna har nu gett sin gemensamma arbetsmiljöorganisation Prevent i uppdrag att ta fram information och stöd till arbetsplatserna för att kunna genomföra arbetsnära vaccinationer mot covid-19. Foto: Prevent

– Stödet kan vara i form av information och praktiska verktyg för hur chefer och skyddsombud tillsammans kan jobba med riskbedömning så att vaccinationerna kan genomföras på ett smittsäkert och bra sätt. Just nu arbetar vi med att ta fram materialet som ska erbjudas kostnadsfritt via prevent.se, säger Lisa Markström, projektledare på Prevent.

Branschföreningen Sveriges Företagshälsor bistår Prevent med medicinsk expertis.

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Coronaviruset

Senaste om Mer om arbetsmiljö