Parterna vill se vaccinationer på arbetsplatserna
Publicerat 10 mars 2021
Fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden uppmanar nu regionerna att öppna upp för att företagshälsovården skulle kunna sköta vaccinering mot covid-19 direkt ute på arbetsplatserna. Tanken är att underlätta för anställda som har svårt att lämna sina jobb.
För att vaccinationen ska kunna ske så snabbt och smidigt som möjligt uppmanar nu LO, PTK och Svenskt Näringsliv i en gemensam skrivelse både regeringen och regionerna att öppna upp för så kallad arbetsplatsnära vaccination. Det kan till exempel innebära att pandemilagen används för att göra undantag i upphandlingsreglerna och göra det möjligt att använda den befintliga företagshälsovården utan att beslutet kan överklagas.
– Risken är att man struntar i att vaccinera sig om det är för krångligt och det är inte bra. Vi vill att alla våra medlemmar i så stor utsträckning som möjligt kan vaccinera sig, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO till Ekot.
Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, säger till Ekot att det på många ställen kan bli svårt för de anställda att lämna produktionen och ta sig till vården för vaccination. Då är det ett smidigare alternativ att vaccinera i nära anslutning till jobbet.
Parterna har nu gett sin gemensamma arbetsmiljöorganisation Prevent i uppdrag att ta fram information och stöd till arbetsplatserna för att kunna genomföra arbetsnära vaccinationer mot covid-19.
– Stödet kan vara i form av information och praktiska verktyg för hur chefer och skyddsombud tillsammans kan jobba med riskbedömning så att vaccinationerna kan genomföras på ett smittsäkert och bra sätt. Just nu arbetar vi med att ta fram materialet som ska erbjudas kostnadsfritt via prevent.se, säger Lisa Markström, projektledare på Prevent.
Branschföreningen Sveriges Företagshälsor bistår Prevent med medicinsk expertis.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.