Hoppa till huvudinnehållet
Rekrytering

Distansarbete ett lockbete vid rekrytering

Att rekrytera specialistkompetens inom exempelvis IT kan vara svårt. Men om det går att välja varifrån arbetet ska utföras kan betydlig fler ingenjörer tänka sig att byta jobb. Det framgår av en undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort.

Att erbjuda möjlighet till distansarbete handlar inte bara om att minska smittspridning. Enligt en Sifo-undersökning från Sveriges Ingenjörer är det också ett sätt att locka sökande i branscher där det råder brist på arbetskraft.

Efterfrågan på ingenjörer finns i hela Sverige och även utanför storstadsområdena. I norra Sverige pågår just nu många satsningar inom industrin som kräver teknisk spetskompetens. Traditionellt sett har det varit svårt att få anställda att söka sig till andra delar av landet för jobbets skull.

– Vår rapport visar att den kartan kan ritas om. Det finns en grupp av 60 000 ingenjörer att rekrytera bland för arbetsgivare som är beredda att erbjuda goda möjligheter till distansarbete, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer, i en kommentar.

26 procent av de tillfrågade ingenjörerna sa att de kunde tänka sig att byta bostadsort på grund av jobbet om de fick möjlighet till distansarbete. Totalt finns cirka 220 000 ingenjörer i Sverige.
Studien bygger på intervjuer med 600 ingenjörer. Svarsfrekvensen var 92 procent.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Rekrytering

Senaste om Mer om arbetsmiljö