Distansarbete ett lockbete vid rekrytering
Publicerat 7 december 2021
Att rekrytera specialistkompetens inom exempelvis IT kan vara svårt. Men om det går att välja varifrån arbetet ska utföras kan betydlig fler ingenjörer tänka sig att byta jobb. Det framgår av en undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort.
Att erbjuda möjlighet till distansarbete handlar inte bara om att minska smittspridning. Enligt en Sifo-undersökning från Sveriges Ingenjörer är det också ett sätt att locka sökande i branscher där det råder brist på arbetskraft.
Efterfrågan på ingenjörer finns i hela Sverige och även utanför storstadsområdena. I norra Sverige pågår just nu många satsningar inom industrin som kräver teknisk spetskompetens. Traditionellt sett har det varit svårt att få anställda att söka sig till andra delar av landet för jobbets skull.
– Vår rapport visar att den kartan kan ritas om. Det finns en grupp av 60 000 ingenjörer att rekrytera bland för arbetsgivare som är beredda att erbjuda goda möjligheter till distansarbete, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer, i en kommentar.
26 procent av de tillfrågade ingenjörerna sa att de kunde tänka sig att byta bostadsort på grund av jobbet om de fick möjlighet till distansarbete. Totalt finns cirka 220 000 ingenjörer i Sverige.
Studien bygger på intervjuer med 600 ingenjörer. Svarsfrekvensen var 92 procent.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Rekrytering
-
Fördomar får unga att rata yrkesprogram
Rekrytering • Press från föräldrar och fördomar gör att många unga väljer bort yrkesprogram när de ska välja gymnasium, enligt en ny undersökning. Det tycker Henrik Smedmark på Trä och Möbelföretagen, TMF, är synd eftersom yrkesprogram kan leda till en variationsrik arbetsmiljö, bra lön och många utvecklingsmöjligheter.
-
Nytt verktyg för inkluderande rekrytering
Rekrytering • Nyligen lanserades ett digitalt verktyg för arbetsgivare som vill bredda sin rekrytering med fokus på kulturell mångfald. De företag som satsar på mångfald blir mer framgångsrika, enligt Rodrigo Garay på stiftelsen Working for Change.
-
Rekrytera fördomsfritt
Rekrytering • Kan du vara född i fel land för att få jobbet? En ny studie visar att vissa etniska grupper diskrimineras mer än andra vid rekrytering. Men det går att rekrytera fördomsfritt - det visar forskning i psykologi.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.