Hoppa till huvudinnehållet
AI

Kreativa yrken ersätts av AI

Artificiell intelligens, AI, kommer påverka de flesta yrkesområden. Och det är inte bara enkla jobb som försvinner. Även högutbildade personer och personer med kreativa yrken måste vara beredda på att delvis bli ersatta av maskiner, enligt en rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH.

Utvecklingstakten för AI är mycket snabb. Därför behöver alla företag stärka sin kompetens inom AI och förbereda sig. Att avvakta och se är ingen bra strategi, konstaterar Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, i en rapport, som de nyligen lämnat över till regeringen. 

Nyligen rapporterade tidningen Dagens Nyheter att betaltjänstföretaget Klarna ersätter 700 tjänster med AI. Just kundtjänst och administration pekas i rapporten ut som yrken som snabbast kommer ersättas av maskiner.

– Yrken som redovisningsekonom och olika typer av rena administratörsjobb kommer sannolikt att helt eller delvis ersättas med AI-teknik”, säger Paula Starbäck, utredare på MYH.

AI kommer i framtiden att kunna lösa personalbrist inom vissa sektorer. Ett sådant exempel är medicinsk vårdadministratör som i dag är ett bristyrke.

AI efterliknar mänsklig kreativitet

En vanlig missuppfattning är att kreativa yrken inte kommer påverkas av AI. Men det har visat sig att AI kan efterlikna kreativitet på ett sätt som nästan går att betrakta som mänsklig kreativitet.

– Att ta fram en bild eller en grafisk profil är något som för några år sedan kunde sysselsätta en grupp människor under en längre period. Numera kan en användare i text beskriva vad de vill att en bild eller en spelmiljö ska innehålla och få ett obegränsat antal förslag på bara några sekunder, säger Paula Starbäck.

Även högkvalificerade jobb som kräver mycket kunskap och expertis kommer bli ersatta av AI, enligt rapporten. Redan i dag används AI-teknik inom vården för att tolka röntgenbilder.

Behovet av teknikkunniga personer kommer öka i framtiden. Det är inte bara fler ingenjörer som behövs utan även utbildningar som juristutbildningen och lärarutbildningen behöver fler inslag av matematik, teknik och AI, enligt rapporten.

FAKTA

Yrken som framöver kan ersättas av AI

  • Kundtjänst
  • Grafiker
  • Tolk
  • Spelutvecklare
  • Juristassistent
  • Redovisningsekonom
  • Medicinsk vårdadministratör
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om AI

Senaste om Mer om arbetsmiljö