Deltaviruset försvårar återgång till kontoret
Publicerat 23 augusti 2021
Deltavarianten av covid-19 är mer smittsam än tidigare varianter, och skapar ovisshet kring hur en återgång till arbetsplatsen ska genomföras. Nu ökar trycket på Arbetsmiljöverket, som de senaste veckorna fått allt fler frågor att besvara.
Inför en eventuell återgång till arbetsplatserna är det viktigt att göra en ordentlig riskbedömning. Samtidigt är det ovanligt svårt att göra med tanke på ovissheten kring hur deltavarianten slår. Det påpekar Björne Olsson, enhetschef på Arbetsmiljöverket.
– Det finns fortfarande många frågetecken kring delta. Som arbetsgivare bör man tänka sig för lite extra och ta en dialog med medarbetare och HR-avdelningen för nu finns det i regel bättre möjligheter till distansarbete än tidigare. Men det är ingen enkel fråga. Grundmottot då som nu är att man inte ska samlas i stora grupper, säger han.
I flera länder har man sett så kallade genombrottsinfektioner där fullvaccinerade personer smittas av deltaviruset. Det verkar inte som att man som vaccinerad riskerar allvarlig sjukdom och sjukhusinläggning, men man riskerar att smitta ovaccinerade barn eller sköra äldre. Deltavarianten är mer smittsam än sina föregångare och dominerar nu smittspridningen i Sverige. I förra veckan kom också indikationer på att skyddet mot deltaviruset minskar till 40–50 procent sex månader efter andra sprutan.
Till Arbetsmiljöverket kommer nu allt fler frågor om hur man ska hantera deltaviruset och den ökande smittspridningen, framför allt från skolor men även från andra verksamheter.
– Vi ger rådet att arbetsmiljölagstiftningen alltid gäller, och under en pandemi ska man ta med den i sin riskidentifiering. Man ska göra en riskbedömning och sedan använda en åtgärdstrappa: är det kanske läge att organisera om så att delar eller hela arbetsstyrkan ska jobba på distans? Kan man använda personligt skydd? säger Björne Olsson.
Åtgärdstrappan kan användas i alla slags verksamheter, även om det förstås kan skilja mellan olika verksamheter hur man ska göra och vilka slutsatser man kommer fram till.
– Man måste utgå från sin egen verksamhet, sina lokaler och sin personal samt övriga som rör sig inom verksamheten och var man verkar. Det kan skilja beroende på om man är på en mindre ort kontra en storstad, eller om det är en akutmottagning kontra en vårdavdelning på samma sjukhus.
Men att göra en riskbedömning kopplat till smitta av covid-19 är inte alltid enkelt, konstaterar Björne Olsson.
– Många känner sig vilsna kring hur man ska tänka, för nu handlar det ju inte bara om att ha hjälm på huvudet eller om det ska sandas på marken när man utför vissa arbetsuppgifter – utan om specialkunskap kring virus. När man frågar sin företagshälsovård saknas det ofta kunskap. På vår hemsida har vi lagt upp långtgående vägledning som hjälper till när man ska göra sina egna riskbedömningar, säger Björne Olsson.
Arbetsgivarna kan riskera att få in smitta så att det sprids mellan personal och att personal sprider det vidare till äldre, sköra föräldrar som trots vaccin kan riskera att bli smittade.
– Det är alltså viktigt att se den stora helheten, och fundera kring vilket ansvar man vill ta som arbetsgivare och vilken image man vill förmedla. Vill man tänka ur ett samhällsperspektiv eller med ett perspektiv som enbart rör den egna verksamheten?
Rekommendationer om distansarbete
Den 16 juli meddelade Folkhälsomyndigheten att de allmänna råd som innehåller rekommendationer om att arbeta hemifrån förlängs till den 30 september.
Henrik Lenngren
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.