Hoppa till huvudinnehållet
Skyddsombud

Skyddsombud besöker arbetsplatser digitalt

På flera fackförbund har de regionala skyddsombuden börjat med digitala arbetsplatsbesök till följd av coronan. Fördelen är att det spar mycket tid samtidigt som man kan fånga upp frågor kring bland annat det systematiska arbetsmiljöarbetet och den psykosociala arbetsmiljön.

Coronapandemin och de restriktioner som införts har gjort det svårt för de regionala skyddsombuden att besöka arbetsplatser i landet. För att inte arbetsmiljöarbetet ska halka efter har Hotell- och restaurangfacket (HRF) börjat med digitala RSO-besök.

De går till så att man har möten med arbetsgivare och eventuella lokala skyddsombud via videolänk. Bäst fungerar det för att stämma av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) och föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA).

– Men om du behöver titta på den fysiska arbetsmiljön kan det bli en del problem, såvida inte arbetsgivaren har mötet via en Ipad eller telefon. Då kan faktiskt arbetsgivaren gå runt och visa det som man frågar efter och vill titta på, säger Kent Johansson, ombudsman på HRF.

Han tror att de digitala RSO-besöken kan bli ett komplement även när pandemin är över. Den stora fördelen är att de regionala skyddsombuden sparar mycket restid.

– Restiden är en jättestor del i vårt förbund. Vi har åtta avdelningar runt om i landet vilket innebär att avdelningarnas upptagningsområden är enorma. Mycket av tiden som regionalt skyddsombud går åt till att sitta och köra bil till de här arbetsplatserna.

Även på Metall använder man sig av digitala RSO-besök. Det har visat sig fungera väldigt bra, framför allt när det gäller frågor kring rehabplaner, SAM och OSA-föreskriften.

– Fast vi behöver också vara på plats för att kunna prata med de anställda. Det är också den fysiska biten. Det är lätt att göra det digitalt om man bara ska ställa frågor, men ibland måste vi också se hur det ser ut på arbetsplatsen, säger Dragoslav Jozic, regionalt skyddsombud på Metall i Stockholms län.

Även han lyfter fram den sparade restiden som en av de största fördelarna, tid som skulle kunna användas för att till exempel göra fler besök.

– Vi som är RSO reser mycket. Jag bor till exempel i Södertälje och då ska jag åka till norra Stockholm. På morgonen i rusningstrafik kan det ta en och halv timme att komma till arbetsplatsen.

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Skyddsombud

Senaste om Mer om arbetsmiljö