Så trivs unga på jobbet
Publicerat 29 maj 2020
En majoritet av unga svenskar trivs på jobbet. Men många känner stor otrygghet på arbetsmarknaden i spåren av coronakrisen. Det visar en ny rapport om ungas syn på arbetslivet.
Ibland sägs det att unga trivs med hög flexibilitet på arbetsmarknaden, men enligt en ny rapport om ungas syn på arbetslivet vill 82 procent av svenskarna mellan 16 och 30 år ha en tillsvidareanställning. De flesta (67 procent) vill ha en fast arbetsplats med möjlighet att arbeta på distans. Endast 3 procent föredrar att helt arbeta på distans.
Var tredje uppger att de vill arbeta med människor följt av teknik och samhällsutveckling. Åtta av tio säger att det är viktigt att ha ett meningsfullt arbete för att trivas på jobbet. Hela 85 procent säger att de trivs på sitt nuvarande arbete.
– De flesta som trivs på jobbet förklarar det med att de har bra kollegor och en god arbetsmiljö. Just en inkluderande arbetsmiljö, där man blir inbjuden att få ta del av organisationens utveckling, verkar ses som den viktigaste delen i en organisationskultur för de unga, vilket vi ser som positivt, säger Helena Jahncke, chef för forsknings- och utvecklingsverksamheten på AFA Försäkring.
Men undersökningen visar också att andelen unga som känner sig otrygga på arbetsmarknaden har fördubblats de senaste två åren. Coronakrisen påverkar oron i stor utsträckning. Undersökningen, som genomförts sedan 2014, visar att andelen unga som känner sig otrygga har ökat från 19 procent 2018 till 41 procent i år.
Om rapporten
Rapporten Generation jobb – ungas syn på jobb och arbetsmarknad 2020 är genomförd av analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence med delfinansiering från bland annat AFA Försäkring. Den bygger på svar från 1 000 unga i åldrarna 16–20 år, intervjuade under mars och april 2020. Utöver rapporten satsar AFA Försäkring, på uppdrag av arbetsmarknadens parter, 40 miljoner kronor på ett forskningsprogram, Ung i arbetslivet, där åtta projekt ur ett vetenskapligt perspektiv ska ta reda på hur unga kan få en hälsosam och bra etablering i arbetslivet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Unga
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.