"Jobbgemenskapen går inte att ersätta"
Publicerat 31 mars 2020
Åttio procent av arbetsstyrkan på distans, en ny satellitredaktion och sportreportrar som jobbar med nyheter. När coronakrisen slog till var Aftonbladet en av alla arbetsplatser som snabbt var tvungna att tänka om.
I princip över en natt har en mängd arbetsplatser runtom i landet tvingats ställa om på grund av coronavirusets framfart. Medan många har tvingats stänga igen har läget för kvällstidningen Aftonbladet varit det motsatta. Sedan drygt två veckor tillbaka jobbar de på högvarv - men med omkring 80 procent av arbetsstyrkan på distans. Resten jobbar fortfarande på plats.
– På redaktionen har vi så klart handsprit tillgängligt, extra städning och vi försöker att hålla avstånd i den utsträckning det är möjligt, säger Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet.
De hade redan påbörjat arbetet med att ställa in studiebesök och externa besök till redaktionen då Folkhälsomyndigheten gick ut med rekommendationen att jobba hemifrån.
– Då började vi med en uppdelning mellan på plats- och satellitredaktionen. Vår slutsats är att organisera oss på så sätt att det skyddar breaking news-verksamheten.
Utöver satellitredaktionen har vissa medarbetare fått nya uppgifter – som sportreportrar som numera hoppar in och gör coronareportage. De har också inrättat ett krisberedskapsteam där Eric Rosén ingår, som håller regelbundna avstämningsmöten. Bland annat har de direktsända morgonmöten där de informerar medarbetarna om den senaste utvecklingen.
– Med tanke på att Aftonbladet är ett moget digitalt bolag har vi redan från början bra förutsättningar, med en väl utbyggd digital infrastruktur med videokonferenssystem, medarbetare som är vana att arbeta ute på fältet och teknik som är anpassad att flyttas runt.
Chefer har i ett sådant här läge ett viktigt uppdrag att se till att hålla medarbetarna – särskilt de som jobbar på distans - informerade och uppdaterade, menar Eric Rosén.
Nu är det också angelägnare än någonsin att inte slita ut medarbetarna, och ett sätt är att begränsa arbetstiden och inte jobba i för små team.
– Det är ett otroligt intensivt nyhetsläge. Och många av våra medarbetare har en yrkesstolthet och enorm ambition, så det är klart att man blir trött. Det blir man i alla skarpa nyhetssituationer – skillnaden här är att det är ett sådant utdraget läge.
Vad som är svårast att göra på distans? Att ersätta gemenskapen på plats, enligt Eric Rosén.
– Jag tror att många upplever att jobbet blir mer inspirerande och roligare på plats tillsammans med sina kollegor. Men vi har vidtagit åtgärder för att upprätthålla sammanhållningen så gott det går, med hjälp av bland annat virtuella fikarum och aktiviteter som live-quiz.
Tina Harr
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.