Chefer ser negativt på äldre
Publicerat 7 februari 2020
Chefen har stor betydelse för om äldre medarbetare känner sig värdefulla och behövda på arbetsplatsen. Men tyvärr finns det många negativa och stereotypa föreställningar om äldre, enligt en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft.
Att äldre medarbetare vill jobba kvar och förlänga sitt arbetsliv är gynnsamt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv men också och ur ett arbetsgivarperspektiv eftersom företagen får behålla värdefull kompetens och erfarenhet.
– Men det är nästintill omöjligt för äldre arbetstagare att förlänga arbetslivet om chefer och HR är negativa och inte stödjer detta, säger Anders Ferbe, ordförande för Delegationen för senior arbetskraft.
I en undersökning där drygt 900 chefer i kommunal sektor ingår framkommer att många chefer har stereotypa föreställningar om äldre. Äldre ses som långsammare än yngre medarbetare och fientliga mot ny teknik. De anses också ha svårare att acceptera eller ta till sig förändringar och inte tänka lika flexibelt och innovativt.
Samtidigt säger de flesta chefer som ingår i undersökningen att deras äldre medarbetare har goda färdigheter som behövs för verksamheten.
Hur chefer ser på äldre medarbetare har enligt rapporten stor betydelse för om äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv eller inte. Att känna sig värdefull är viktigt men också att få roliga arbetsuppgifter och kompetensutveckling.
– Chefers attityder och inflytande på individers möjlighet att förlänga sitt arbetsliv behöver betonas mer i debatten om hur man gör arbetslivet mer hållbart i högre ålder, säger Kerstin Nilsson mångårig forskare i ämnet, bland annat vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad i en kommentar
.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Dålig arbetsmiljö ger sämre ålderdom
Arbetsmiljöarbete • Dålig arbetsmiljö påverkar inte bara måendet i vardagen utan också långt senare efter pension, visar en ny studie.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.