Bild: Jens Magnusson
Chans till grön omställning och fler jobb
Publicerat 15 juni 2020
Vi har insett vår egen och samhällets sårbarhet i samband med coronapandemin. Gunilla Almered Olsson, professor i humanekologi, menar att det för med sig en stor möjlighet till grön omställning. En omställning som även genererar nya jobb.
– Sårbarheten har gjort oss eftertänksamma och tron på globaliseringen har fått sig en knäck, likaså solidariteten inom EU. Coronavirusets spridning har visat att vi kan ställa om på väldigt kort tid. Vi har förändrat resande, konsumtionsvanor, vårt sätt att arbeta, umgås och vad vi egentligen eftersträvar, säger Gunilla Almered Olsson.
Grön omställning innebär att vi flyttar tillverkningen av både industriprodukter och matproduktion närmare oss. Det innebär att vi har kontroll av leveranser och att lager ligger i anslutning till produktionen eller konsumtionen. Det innebär också att vi ställer om från fossila bränslen till solel, vindel och vätgasproduktion. Sammantaget skulle det ge nya jobb både i tillverkningsindustrin och matproduktionen och för tekniker, logistiker, ingenjörer, ekonomer, jordbrukare, agronomer och miljöingenjörer, för att nämna några.
Svante Axelsson, som är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, är också hoppfull vad det gäller chansen till förändring just nu. Han menar att coronakrisen skapat en laganda som sträcker sig över alla landsgränser. Att vi insett att jordklotet är ett enda och att vi påverkar varandra. Att ett virus i Kina faktiskt kan stoppa produktionen på Scania och Volvo Cars.
Och när staten nu ska dela ut miljardbelopp till företagen i stödpengar menar han att det gäller att ställa krav på företagen att göra kloka val och ställa om steg för steg. Staten skulle kunna villkora pengarna. Vill företagen ha hjälp i form ekonomiskt stöd är det grön omställning som gäller.
– Det kanske inte blir ett jättekliv framåt på alla plan direkt. Däremot ett skutt framåt i klimatarbetet. Stödpengarna ger företaget en chans att tänka utanför boxen för att hitta nya hållbara lösningar. Senast i dag träffade jag ett företag som ska minska sina affärsresor med flyg radikalt. Coronakrisen har fått dem att inse att de inte behöver flyga så ofta som de gjorde, säger Svante Axelsson.
Gunilla Almered Olsson tror att Sverige har goda förutsättningar att klara omställningen eftersom vi har en välutvecklad industri och ett bra forskningsläge. En annan aspekt för att kunna klara en grön omställning är en fortsatt invandring.
– Precis som det kom finländare, italienare och jugoslaver hit för att jobba tidigare så behöver vi invandringen i dag för att bygga ett välfärdssamhälle. Det är en positiv kraft.
Och visionen om ett minde sårbart samhälle gör oss kreativa. Grön omställning är vår enda och stora möjlighet till en rik framtid, säger Gunilla Almered Olsson. Sverige har sedan tidigare fattat ett beslut om att bli fossilfritt 2045 för att inte tära på jordens begränsade resurser. Och Svante Axelsson tror att de företag som vågar satsa grönt kommer att ha en klar konkurrensfördel i framtiden.
– Därför att människor inser att fossilfrihet är vaccinet mot klimatförändringarna.
Gerd Eriksson
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.