Hoppa till huvudinnehållet
Ventilation

Torr inomhusluft sprider virus på kontoret

Bra ventilation i all ära. Men nu visar danska forskningsrön att fuktigheten i luften är minst lika viktig för att vi ska uppleva ett bra inomhusklimat på jobbet och hålla oss friska.

Om ventilationen på jobbet är dålig kan vi få torra ögon, huvudvärk och känna oss trötta. Nu menar danska forskare på Det Nationale Forskningscenter för Arbejdsmiljø (NFA) att det förutom bra till- och frånluft också behövs fukt för att vi ska må bra på arbetsplatsen. De har jämfört inomhusklimatet på olika kontor.

De som jobbade i kontorsmiljö med en luftfuktighet på 30 procent klagade oftare över torrhet i ögon, näsa och svalg. De var också tröttare och fick huvudvärk. Medan medarbetare på ett kontor med 40 till 50 procents luftfuktighet upplevde luften mindre torr och betydligt mer behaglig att jobba i.

Hur kan man då mäta luftfuktigheten på sin arbetsplats?

– Det behövs en hygrometer. Sådana finns i olika varianter och prisklasser, säger Gunnar Åhlander som är expert på ventilation på Arbetsmiljöverket. Gunnar Åhlander

Han säger att torr luft också kan innebära att damm och partiklar lättare avges från textilier, liksom att virus sprids lättare i lokalen. Och är luften för torr hjälper det inte att öppna ett fönster och vädra ur.

– Det bästa sättet är att tillföra fukt direkt i rummet där man sitter. Det finns speciella luftfuktare som sprider finfördelat vatten eller vattenånga. Tillför man däremot fukt via ventilationssystemet finns det stor risk för mikrobiell tillväxt i systemet, säger Gunnar Åhlander.

Enligt danska NFA har god från- och tilluft och reglering av temperatur hittills varit de enda två rådande parametrarna för att kontrollera inomhusklimat. De vill lägga till luftfuktighet, eftersom de menar att rekommendationerna från 70-talet är baserade på skolmiljöer med unga elever och därför missvisande för arbetsmiljön på ett kontor.

Och även om det är individuellt hur kontorsanställda upplever att arbeta i luft med låg luftfuktighet är det ett faktum att människor med känsliga slemhinnor blir mer utsatta om inomhusluften är för torr. De danska forskarna såg att klagomålen på inomhusklimatet blev fler ju äldre medarbetarna var.

Den som tycker att luften inomhus känns extra torr vintertid har helt rätt, då kan luftfuktigheten inomhus komma ner till under 20 procent eftersom ventilationen förser lokalen med torr luft utifrån. För när kall uteluft tas in och värms till rumstemperatur får inomhusluften en låg luftfuktighet.

Är detta med för torr luft ett problem på svenska arbetsplatser?

– Det är svårt att säga, vi har aldrig haft några ärenden med krav som överklagats och jag är osäker på om vi ställt krav över huvud taget, säger Gunnar Åhlander på Arbetsmiljöverket.

 

FAKTA

Fördelar med bra luftfuktighet

  • Bättre upplevd luftkvalitet
  • Färre som får torra ögon, huvudvärk, trötthet och påverkade slemhinnor
  • Mindre risk att bli smittad med influensa och därmed lägre sjukfrånvaro.

 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Ventilation

Senaste om Mer om arbetsmiljö