
Bild: Unsplash
Tysta fläktar gör oss friskare
Publicerat 11 maj 2022
Högt blodtryck, hörselskador, sömnsvårigheter och stress är några hälsoproblem kopplade till konstant brus från ventilationssystem. Nu har en forskare vid Chalmers utvecklat en tyst fläkt.
Ljud i vår omgivning påverkar oss mer än vi kanske tror. De är inte bara störande utan kan också ha en negativ inverkan på vår hälsa.
Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen WHO löper en människa som utsätts för störande fläktljud under lång tid högre risk att drabbas av högt blodtryck, hjärtstillestånd, tinnitus, hörselskador, sömnsvårigheter och stress.
– Jag är själv känslig för ljud och kan ha svårt att koncentrera mig och sova med störande ljud. När jag tog del av WHO:s rapporter om hur tonalt ljud kan leda till sjukdomar som högt blodtryck och till och med hjärtstillestånd så fick projektet en helt ny dimension, säger Martin Ottersten, doktorand vid Chalmers som har ägnat fyra år åt att försöka göra fläktar tystare.
Genom att studera hur luft flödar genom fläkt och hur oljud uppstår har han lyckats skapa en helt tyst fläkt som dessutom har bättre effekt till lägre energiåtgång.
– Vi håller just nu på att patentera lösningen och att implementera den i våra fläktar. Därefter ska vi få ut dem på marknaden och bidra till att göra våra inomhusmiljöer mer hälsosamma att vistas i. Och dessutom dra ner på energikonsumtion och koldioxidutsläpp, säger han.

Marianne Zetterblom
Mer om Ventilation
-
Torr inomhusluft sprider virus på kontoret
Ventilation • Bra ventilation i all ära. Men nu visar danska forskningsrön att fuktigheten i luften är minst lika viktig för att vi ska uppleva ett bra inomhusklimat på jobbet och hålla oss friska.
-
Forskare kartlägger inomhusmiljö
Ventilation • Vad är det i inomhusmiljön gör att människor mår dåligt på jobbet? För att få svar på den frågan tar forskare i Umeå hjälp av medarbetare som får visa var de upplever besvär.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.