
Bild: Scott Blake
Allt fler skyddsombud i byggbranschen
Publicerat 12 september 2019
Över 400 nya skyddsombud utsågs inom Byggnads förra året – ungefär dubbelt så många som normalt. Förbundet har satsat särskilt på att nå mindre arbetsplatser.
Antalet skyddsombud har minskat de senaste åren. Men fackförbundet Byggnads har lyckats vända trenden. Förra året slogs rekord. Då tillkom 415 nya skyddsombud. Ett vanligt år brukar det vara ungefär 200 nya.
Att skyddsombuden blir allt fler hänger ihop med förbundets satsning på att nå ut till mindre arbetsplatser, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman. De cirka 100 regionala skyddsombuden, som bevakar arbetsplatser där det saknas lokala skyddsombud, har spelat en central roll i sammanhanget.
De regionala skyddsombuden inriktade sig 2018 särskilt på små arbetsplatser utan skyddsombud, där det inte fanns något fungerande arbetsmiljöarbete. De stöttade byggnadsarbetare i att ta på sig skyddsombudsuppdrag och försökte få igång samverkan med arbetsgivarna.
– Det stora arbetet har varit att, i samverkan med företagen, få dem att tycka att det är positivt att få till det här, säger Ulf Kvarnström.
Han är glad över det tydliga resultatet.
– Det är jätteroligt att vi fick utdelning på det. Annars brukar utvecklingen vara mer konstant. Nu finns vi på arbetsplatser där det tidigare var tomt, och där man inte pratade om arbetsmiljö.
Att jobba med företag som saknar skyddsombud kommer att vara en central uppgift för de regionala ombuden även framöver. Ulf Kvarnström beskriver det som att "gå tillbaka till ursprunget".
– Det är väldigt viktigt att få igång systematiskt arbetsmiljöarbete i hela byggbranschen, säger han. Förra året hade vi 3 674 anmälda olycksfall i byggbranschen. Nio av dem var dödsolyckor.

Margareta Edling
Mer om Skyddsombud
-
Vald till skyddsombud? Grattis!
Skyddsombud • Har du precis blivit vald till skyddsombud? Grattis, då har du en spännande och lärorik resa framför dig. Så här kommer du i gång med ditt nya uppdrag.
-
Mitt svåraste beslut
Så gjorde vi • Många ställs då och då inför att fatta svåra beslut i jobbet. Beslut som kommer att få stora konsekvenser – inte minst för andra. Här berättar tre personer om sina svåraste beslut.
-
”Vi jobbar i en bransch som är extremt utmanande”
Uppdrag • Klara Himmelmark tilldelades nyligen Prevents arbetsmiljöstipendium för sitt arbete på Främja.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.