
Bild: Scott Blake
Allt fler skyddsombud i byggbranschen
Publicerat 12 september 2019
Över 400 nya skyddsombud utsågs inom Byggnads förra året – ungefär dubbelt så många som normalt. Förbundet har satsat särskilt på att nå mindre arbetsplatser.
Antalet skyddsombud har minskat de senaste åren. Men fackförbundet Byggnads har lyckats vända trenden. Förra året slogs rekord. Då tillkom 415 nya skyddsombud. Ett vanligt år brukar det vara ungefär 200 nya.
Att skyddsombuden blir allt fler hänger ihop med förbundets satsning på att nå ut till mindre arbetsplatser, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman. De cirka 100 regionala skyddsombuden, som bevakar arbetsplatser där det saknas lokala skyddsombud, har spelat en central roll i sammanhanget.
De regionala skyddsombuden inriktade sig 2018 särskilt på små arbetsplatser utan skyddsombud, där det inte fanns något fungerande arbetsmiljöarbete. De stöttade byggnadsarbetare i att ta på sig skyddsombudsuppdrag och försökte få igång samverkan med arbetsgivarna.
– Det stora arbetet har varit att, i samverkan med företagen, få dem att tycka att det är positivt att få till det här, säger Ulf Kvarnström.
Han är glad över det tydliga resultatet.
– Det är jätteroligt att vi fick utdelning på det. Annars brukar utvecklingen vara mer konstant. Nu finns vi på arbetsplatser där det tidigare var tomt, och där man inte pratade om arbetsmiljö.
Att jobba med företag som saknar skyddsombud kommer att vara en central uppgift för de regionala ombuden även framöver. Ulf Kvarnström beskriver det som att "gå tillbaka till ursprunget".
– Det är väldigt viktigt att få igång systematiskt arbetsmiljöarbete i hela byggbranschen, säger han. Förra året hade vi 3 674 anmälda olycksfall i byggbranschen. Nio av dem var dödsolyckor.

Margareta Edling
Mer om Skyddsombud
-
Skyddsombud – så funkar det
Skyddsombud • För att uppmärksamma skyddsombudens viktiga uppdrag har den 27 oktober utsetts till Skyddsombudens dag. Men varför har vi egentligen skyddsombud i Sverige och vad går uppdraget ut på?
-
Skyddsombud besöker arbetsplatser digitalt
Skyddsombud • På flera fackförbund har de regionala skyddsombuden börjat med digitala arbetsplatsbesök till följd av coronan. Fördelen är att det spar mycket tid samtidigt som man kan fånga upp frågor kring bland annat det systematiska arbetsmiljöarbetet och den psykosociala arbetsmiljön.
-
Grävande skyddsombud
Skyddsombud • Arbetspass som börjar tre på morgonen eller tio på kvällen. Stress och liverapportering från krigsområden. Hot och hat från tittare. Allt är risker som kan hanteras, men för att göra det bra behövs fakta. Därför jobbar Lottie Cronestrand som undersökande journalist även i sitt uppdrag som skyddsombud.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.