Allt fler över 65 jobbar
Publicerat 15 oktober 2019
Allt fler fortsätter att arbeta trots att de fyllt 65 år. Ökningen märks både bland tjänstemän och arbetare. Det visar en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft.
Antalet sysselsatta 65-74-åringar har ökat från 10 procent 2005 till 17 procent 2018. Störst ökning är det i åldersgruppen 65-69 år, men även bland 70-74-åringar har sysselsättningen ökat.
En majoritet av de arbetande seniorerna finns i privat sektor, men även inom kommun och landsting har andelen äldre anställda ökat. Inom vård och omsorg har andelen sysselsatta i åldrarna 65-69 år ökat markant, från 8 000-21 000 personer mellan 2008 och 2018.
– Det är bra att fler äldre fortsätter att arbeta och bidra med sin kunskap och erfarenhet. Men det är samtidigt uppenbart att vi måste få till en bättre arbetsmiljö och skapa fler möjligheter för seniorer att stanna kvar om vi ska kunna klara de samhällsutmaningar vi står inför, säger Anna Hedborg, orförande för Delegationen för senior arbetskraft i en kommentar.
De flesta seniorer arbetar deltid. 65–69-åringarna arbetar i genomsnitt drygt 20 timmar i veckan, medan 70–74-åringarna i genomsnitt arbetar 16 timmar i veckan. Precis som för arbetsmarknaden i stort har kvinnor en genomsnittligt kortare arbetstid per vecka än män.
– Det kan finnas skäl att överväga en ökad rätt för seniorer att kunna styra över sin egen arbetstid eftersom vi ser att många som stannar kvar vill göra det på sina egna villkor, säger Anna Fransson, som skrivit rapporten.
Ladda ner rapporten "Hur mycket arbetar seniorer":

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Allt färre orkar jobba fram till pension
Äldre • Flexibilitet och möjlighet att skola om sig är några faktorer som skulle kunna få fler äldre att orka till pension. Det är några insikter i Arbetsmiljöverkets senaste rapport om äldres arbetsmiljö.
-
Flexibelt arbete gör att fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Möjligheten att kunna arbeta hemifrån i större utsträckning än tidigare gör att allt fler äldre fortsätter jobba efter gängse pensionsålder.
-
Så förbereder du dig inför pensionen
Äldre • Att gå i pension är en av livets allra största förändringar. Att förbereda sig, både mentalt och praktiskt, ökar chanserna att tiden som nybliven pensionär blir glädjefylld.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.