Allt fler över 65 jobbar
Publicerat 15 oktober 2019
Allt fler fortsätter att arbeta trots att de fyllt 65 år. Ökningen märks både bland tjänstemän och arbetare. Det visar en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft.
Antalet sysselsatta 65-74-åringar har ökat från 10 procent 2005 till 17 procent 2018. Störst ökning är det i åldersgruppen 65-69 år, men även bland 70-74-åringar har sysselsättningen ökat.
En majoritet av de arbetande seniorerna finns i privat sektor, men även inom kommun och landsting har andelen äldre anställda ökat. Inom vård och omsorg har andelen sysselsatta i åldrarna 65-69 år ökat markant, från 8 000-21 000 personer mellan 2008 och 2018.
– Det är bra att fler äldre fortsätter att arbeta och bidra med sin kunskap och erfarenhet. Men det är samtidigt uppenbart att vi måste få till en bättre arbetsmiljö och skapa fler möjligheter för seniorer att stanna kvar om vi ska kunna klara de samhällsutmaningar vi står inför, säger Anna Hedborg, orförande för Delegationen för senior arbetskraft i en kommentar.
De flesta seniorer arbetar deltid. 65–69-åringarna arbetar i genomsnitt drygt 20 timmar i veckan, medan 70–74-åringarna i genomsnitt arbetar 16 timmar i veckan. Precis som för arbetsmarknaden i stort har kvinnor en genomsnittligt kortare arbetstid per vecka än män.
– Det kan finnas skäl att överväga en ökad rätt för seniorer att kunna styra över sin egen arbetstid eftersom vi ser att många som stannar kvar vill göra det på sina egna villkor, säger Anna Fransson, som skrivit rapporten.
Ladda ner rapporten "Hur mycket arbetar seniorer":

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Dålig arbetsmiljö ger sämre ålderdom
Arbetsmiljöarbete • Dålig arbetsmiljö påverkar inte bara måendet i vardagen utan också långt senare efter pension, visar en ny studie.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?
-
Fyradagarsvecka lockar svenskarna
Arbetstid • I allt fler länder görs försök med fyra dagars arbetsvecka. Nu visar en ny undersökning att en majoritet av svenskarna är positiva till att jobba fyra dagar i veckan i stället för fem.