
Bild: Istockphoto
Affärsresor med tåg ökar
Publicerat 26 november 2019
Antalet affärsresor med tåg ökar. En ökad klimatmedvetenhet men även möjligheten att använda kupén som tillfälligt kontor under jobbresor lockar, enligt Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ.
Allt fler vill sluta flyga men utan att tumma på resandet. Den tendensen märks inte bara i semesterstatistiken utan också i affärsresandet. Mellan juli och oktober ökade antalet affärsresor hos SJ med strax över 16 procent. Enligt Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, består lyftet av en kombination av flera faktorer.
– Den främsta faktorn är medvetenhet kring klimatfrågor. I dag gör du dina val med klimatet i bakhuvudet, oavsett om du står i mataffären eller ska ut på en jobbresa. Fler och fler upptäcker dessutom att det är riktigt skönt att jobba ombord på tåget, du får vara ifred och får saker gjorda. Dessutom kan du passa på att blunda en stund.
En del företag kontaktar SJ för att få hjälp med att ta fram kalkyler som visar företagets klimateffekter av att ha tagit tåget.
– Självklart kan vi även hjälpa företag med att ta fram siffror på deras faktiska resande för att de sedan ska kunna rapportera vidare eller lägga upp på sina egna hemsidor. Många företag vill skryta om sitt hållbarhetsarbete och det effektivaste sättet är ju att visualisera.
Trenden att använda tågkupén som sin arbetsplats blir alltså allt vanligare. 2018 gjorde SJ en Sifo-undersökning där 51 procent uppgav att de valde tåget för att de kan jobba ombord, det blev även den främsta anledningen till att tåget valdes. 19 procent av affärsresenärerna svarade även att de arbetade mer på tåget nu än tidigare.
– Jag åker själv varje dag mellan Norrköping och Stockholm och det är många gånger på tåget jag kan bränna av uppgifter och få saker gjort. Personligen tycker jag att det är superskönt att kunna titta ut genom tågfönstret när flowet försvinner, det händer ju saker hela tiden i landskapet och Sverige är fantastiskt vackert, säger Ida Thermaenius.
De senaste fem åren har SJ haft en konstant tillströmning av affärsresenärer, och man ser inga indikationer på att tillströmningen avtar.
– Just därför utökar vi till nästa år vår kapacitet med fem procent på Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg, som är de mest populära linjerna för affärsresenärer, säger Ida Thermaenius.
Inte heller Susanna Elfors, medgrundare av Kadunk samt den växande Facebookgruppen Tågsemester, tror att affärsresandet med tåg är en övergående trend.
– Det sätt vi flyger på i dag är ohållbart i längden. På sikt kommer bränslepriserna att öka och då blir tåget mer konkurrenskraftigt. Många företag och organisationer skaffar sig också en miljöpolicy där resandet ingår som en viktig del och då blir det nödvändigt att minska på flygandet. Dessutom görs det nu stora satsningar på tåg och järnväg i Sverige och på sikt lär det leda till att det tåget blir det mest attraktiva alternativet för många sträckor.
När Kadunk i oktober arrangerade en Tågkonferensdag visade det sig att vissa företag och organisationer nu inte heller drar sig för att skicka iväg sina anställda på affärsmöten i Europa.
– White Arkitekter har exempelvis ett poängsystem som uppmuntrar att ta tåget. Och en läkare med kollegor som deltog på konferensen berättade att de tagit tåget till en cancerkongress i Barcelona, berättar Susanna Elfors.
Hon betonar dock att det för många andra säkert kan upplevas som en utmaning att använda tåget som färdmedel på Europaresor.
– Jag tror att det är lättare att göra sådant vid speciella tillfällen när man reser tillsammans och kan göra en grej av det, till exempel konferens- eller studieresor. Det är en större utmaning att resa själv så, även om jag känner till flera exempel på det. Det är väldigt viktigt att resan kan utnyttjas som arbetstid och då gäller det att WiFi:t fungerar, vilket tyvärr ofta inte är fallet. Företagen kan också uppmuntra att de anställda kombinerar affärsresan med semester och kanske ger lite ledigt i samband med mötet.
Enligt Susanna Elfors är det fortfarande ganska krångligt att resa med tåg i Europa.
– Det är svårt att boka biljetter internationellt och det saknas många nattågslinjer. Vi ser dock att mycket händer på dessa fronter just nu så inom några år lär det vara enklare.

Henrik Lenngren
Mer om Livsstil
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Var femte sitter mer än tio timmar per dag
Livsstil • Att sitta stilla större delen av dagen är vanligt, särskilt bland högutbildade. Stillasittande är en hälsorisk – även för den som tränar regelbundet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.