Nytt verktyg för att förebygga sexuella trakasserier
Publicerat 31 januari 2018
Make Equal Analytics är ett enkätverktyg som kan användas för att undersöka om det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Utifrån resultatet får användaren förslag på åtgärder.
Make Equal Analytics är utvecklat med diskrimineringslagen som grund och är tänkt att vara ett stöd för chefer i arbetet med att förebygga och motverka diskriminering kopplad till någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Enkätverktyget fungerar som en medarbetarenkät.
– Det handlar om att först ta reda på vad som inte funkar istället för att bara utgå från ett mer eller mindre godtyckligt antagande och forma sina åtgärder baserat på detta, säger Niklas Berg, projektansvarig och föreläsare på Make Equal.
Utifrån resultatet får användaren förslag på åtgärder på den egna arbetsplatsen. De svar som kommer in sammanställs statistiskt vilket gör att resultatet går att mäta över tid.
– Det möjliggör en mätning av områden som annars kanske kan upplevas som luddiga och svåra att mäta. Om det till exempel framgår i en mätning att en viss andel av medarbetarna upplever att det finns en sexistisk jargong så kan man följa upp det ett år senare för att se om de insatser man gjort lett till någon förbättring.
Att mäta och följa upp är också ett sätt att säkerställa att det arbete man gör inte bara blir punktinsatser som snabbt faller i glömska, säger Niklas Berg.
Make Equal Analytics är flexibelt byggt och anpassas utifrån kundens behov.
– Om en person svarar att det förekommer sexuella trakasserier så ställer verktyget en rad följdfrågor kring det. För andra som svarat att det inte förekommer sexuella trakasserier går enkäten bara vidare.
Verktyget har också en dialogfunktion där medarbetare anonymt kan ge utförligare redogörelser kring ett specifikt problem och där chefer sedan kan gå in och läsa de anonyma berättelserna samt ställa frågor och följa upp.

Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Attitydförändring efter Metoo
Sexuella trakasserier • Det går åt rätt håll inom teater, film och tv, men fortfarande återstår mycket att göra för att arbetsplatserna ska bli fria från trakasserier.
-
Allvarliga konsekvenser av sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att utsättas för sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan få stora konsekvenser för den psykiska hälsan. Det visar en ny stor studie från Karolinska Institutet.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.