Gröna skyddsombud lyfter klimatfrågan
Publicerat 22 oktober 2018
Gröna skyddsombud, som lyfter klimat- och miljöfrågor, behövs på arbetsplatserna. Det anser regionala skyddsombudet Ulf Jarnefjord i Göteborg. Han hoppas att hans eget förbund Transport ska bli först ut.
Fackliga gröna skyddsombud finns i Storbritannien sedan åtminstone tio år tillbaka. Ulf Jarnefjord, regionalt skyddsombud inom Transport, vill se motsvarigheten i Sverige också. Och det är bråttom, betonar han.
Gröna skyddsombud skulle kunna ha flera uppgifter. Dels att sprida kunskap på arbetsplatserna om klimatfrågor och de stora omställningar som krävs för att bromsa uppvärmningen. Dels att driva på arbetsgivarens klimat- och miljöarbete.
Gröna skyddsronder i transportsektorn skulle kunna handla om till exempel vilka produkter företagen köper in, om energieffektivisering och om transporter i sig.
– Målet är ju fossilfria transporter i Sverige 2030. Det är bara tio år dit, säger Ulf Jarnefjord. De som jobbar måste vara med i omställningen till en fossilfri fordonsflotta. Hur ska vi arbeta med de här frågorna? Vilken typ av bilar ska vi ha? Det finns mycket kunskap som behöver tas till vara.
Dieselavgaser är en annan fråga för gröna skyddsombud i transportsektorn, anser han.
– Yttre och inre miljö hänger ju ihop.
Vanliga fackliga skyddsombud, som vill bedda sitt uppdrag, skulle kunna väljas till gröna skyddsombud.
– Men det kan också vara personer som inte är skyddsombud, men som brinner för klimat- och miljöfrågor. I England har man använt flera vägar för att rekrytera gröna skyddsombud.
Ulf Jarnefjord har ägnat många år åt internationellt fackligt arbete kring klimatet och även drivit frågorna inom LO. Hela samhället kommer att behöva ställa om för att klara klimathotet, anser han. Men omställningen till fossilfri produktion kommer att påverka arbetare extra mycket. Han ser det som en viktig facklig uppgift att ge medlemmarna tillräckligt med kunskap om vad som händer, och stöd i strukturomvandlingen.
Nu hoppas han att Transport ska bli det första svenska fackförbund som inför gröna skyddsombud. Diskussionen pågår inom förbundet, säger han.
– Min ambition, som jag tror att det finns en öppning för i förbundsledningen, är att det ska hända i början av nästa år.
Det första steget skulle vara att utbilda förbundets 36 regionala skyddsombud till gröna ombud.
– Vi får ta små steg och lära av andra länder, medan vi utvecklar en svensk modell som passar oss, säger Ulf Jarnefjord.
Han har ofta fått frågan varför facket ska engagera sig i klimat- och miljöfrågor.
– Det enkla svaret är, att på en död planet så finns det inga jobb.
Margareta Edling
Mer om Skyddsombud
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han säkrar inspelningar för film och tv
Uppdrag • Oscar Hansen är skyddsombud för film- och tv-inspelningar. En stor utmaning när arbetet nästan alltid sker på tillfälliga platser.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.