Arbetslivs mest lästa artiklar
Publicerat 9 januari 2018
Tipsinriktade artiklar står högt i kurs hos Arbetslivs läsare. Den mest lästa artikeln förra året handlar om hur man hjälper en kollega som går igenom en kris. Om du har missat någon av våra mest uppskattade artiklar kommer här en försenad julklapp.
Livet är inte alltid en dans på rosor. Ibland drabbar det oss; en skilsmässa, en förälder som dör eller ett barn som har det tufft. Men det går att förebygga psykisk ohälsa genom att vara varandras första hjälpen på jobbet. Tips på hur du stöttar en kollega som krisar var förra årets mest lästa artikel.
Kommunikationsbyrån Panang i Falun har bytt ut friskvårdstimme mot livsvårdstimme. Enligt vd Jonas Grenfeldt rör de anställda redan på sig mycket och behöver inte mer uppmuntran att träna. Däremot är stress och täta deadlines ett problem för många medarbetare. Med en livsvårdstimme kan de anställda till exempel välja att göra en kulturaktivitet eller hämta ett barn tidigare och köpa en glass i solen.
Sviktande minne, dålig sömn och sämre fysisk ork. Det är några tecken på utbrändhet. I en av 2017 års mest lästa artiklar listade vi nio tecken på utbrändhet. Vi länkade även till ett test där man kan testa om man ligger i riskzonen för utbrändhet. Testet är framtaget att forskare vid Karolinska Institutet. En annan välläst artikel förra året handlade om hur man kommer tillbaka efter stressrelaterad sjukskrivning.
Filosofen och psykologen Ida Hallgren vill uppmuntra det negativa tänkandet eftersom hon menar att allt för okritiskt positivt tänkande kan göra att vi missar risker på jobbet. Men det gäller att tänka negativt på ett konstruktivt sätt. Ida Hallgren tipsar om hur du lyckas med det konststycket.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.