Hoppa till huvudinnehållet
Äldre

Uppgörelsen om pensionerna klar

Under torsdagen presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) en uppgörelse mellan de sex partier som ingår i den så kallade pensionsgruppen. Uppgörelsen innebär bland annat höjd pensionsålder.

Sverige har en flexibel pensionsålder vilket innebär att pension kan tas ut från 61 års ålder men man har rätt att arbeta kvar till 67 års ålder. De gränserna höjs nu till 64 respektive 69 år. Trots de flexibla tidsgränserna går de flesta svenskar i pension när de fyller 65 i dagsläget.

Annika Strandhäll beskriver reformen som helt nödvändig för att pensionerna ska kunna fortsätta växa. I dag gröps pensionerna ut med cirka 0,6 procent varje år enligt ministern. 

Övergången till högre pensionsåldrar kommer ske succesivt fram till år 2026.

– Vi kommer att under en tioårsperiod med stor varsamhet justera åldrarna för att få ta ut den allmänna pensionen. Det är ingen som kommer att tvingas att arbeta varken till 67, 69 eller 75. Vi kommer fortsatt att ha en flexibel pensionsålder, sa Annika Strandhäll till Dagens Nyheter. 

I pensionsgruppen sitter företrädare för S, M, C, L, KD och MP. Både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som inte sitter med i gruppen är kritiska till förslaget. Enligt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är uppgörelsen negativ för människor med fysiskt tunga jobb och skiftarbete som i dag har svårt att orka till pensionen.

Läs mer om uppgörelsen:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Äldre

Senaste om Mer om arbetsmiljö