Christian Forsman – arbetsplatsens väktare
Publicerat 25 oktober 2017
Rolig, men galen. Så beskriver bartendern och skyddsombudet Christian Forsman restaurangbranschen. Tuffa arbetsvillkor och machoattityder tillhör baksidorna. Men det går att förändra. Grunden är att öka kunskapen om arbetsmiljöfrågor, anser han. Då kommer mycket annat av sig själv.
I baren på Heaven 23, 100 meter upp i luften och med hela Göteborg som breder ut sig utanför fönstren, står Christian Forsman och blandar drinkar. Stämningen är uppsluppen och som vanligt är det en blandad skara som valt att ta hissen hit upp till 23:e våningen: hotellgäster, familjer som vill ta en paus efter att ha varit på Liseberg mittemot och besökare till Svenska mässan som ligger i samma byggnadskomplex.
Arbetspassen är ofta intensiva. Efter att ha lyft hundratals flaskor och skakat mängder av drinkar några kvällar i rad värker det ofta i rygg och axlar. Trots det trivs Christian Forsman.
– Det är en galen bransch. Men gästerna som kommer hit är glada, så det är ändå roligt.
De är också ett stabilt och bra gäng bakom baren. Själv har Christian jobbat här i 11 år, andra ännu längre. Något som är ovanligt både på Gothia Towers och i branschen i stort, där det annars är stor personalomsättning.
– Vi har mycket kunskap. Och just i baren har vi en bra grundbemanning. Det gör att man inte behöver bli stressad över hur man ska klara kvällen om någon är sjuk.
Christian Forsman började i baren på Gothia Towers 2006. 2013 fick han fast anställning och året därpå tackade han ja till att bli lokalt skyddsombud, utan att egentligen veta så mycket om vad det innebar. I och med det började han gå utbildningar om arbetsmiljö och arbetsrätt.
– Det var en aha-upplevelse. Att det finns en lag om arbetstid, föreskrifter om tunga lyft och regler om att arbetet ska anpassas efter individen. Jag hade inte förstått styrkan i det.
Sedan förra året är Christian Forsman nu huvudskyddsombud för 350 av de 750 anställda på Gothia Towers – bland annat receptionister, serveringspersonal, kockar, städare och lagerarbetare.
En fråga som han och de andra i klubbstyrelsen driver hårt, med stöd från företaget, är att öka kunskaperna om arbetsmiljöfrågor. Bara sedan förra året uppskattar han att ungefär hundra medarbetare har gått LO:s tvärfackliga grundutbildning på tre dagar.
Många kommer tillbaka med nya perspektiv, märker Christian Forsman.
– Plötsligt börjar folk ifrågasätta vissa saker.
Det finns fortfarande en machokultur bland restaurangfolk, enligt Christian Forsman. Inte minst i köken. Man förväntas jobba hårt, lyfta tungt och ta i varma formar utan att klaga.
– Om man bara är en person som kommer med ny kunskap så kan det vara svårt att ändra ett gruppbeteende. Då kanske man bara möts av att ”äsch, vi har alltid lyft på det här sättet” eller ”vi har alltid jobbat 16-timmars-pass”. Därför är det bra om flera går utbildningen samtidigt.
En fråga som många kollegor har lyft efter att ha lärt sig om arbetstidslagen och träffat folk från andra branscher är den om schemaläggning.
– Det är en av de största utmaningarna i den här branschen, att man inte vet när man jobbar. Det kan vara att du har barn på förskolan och inte vet när du kan hämta, eller att dina polare vill ha med dig på en konsert men du inte vet om du är ledig. Det blir en stress att hela tiden pussla.
På Heaven 23 har det blivit bättre efter att fackklubben och företaget nådde en överenskommelse i våras. Då utökades schemaläggningsperioden till fyra månader, i stället för som tidigare en månad.
– Nu kan jag svara när mamma och pappa frågar om jag jobbar på min födelsedag i november eller inte, bara som ett exempel. Det gör en stor skillnad att ha den kontrollen i livet.
För ett bättre arbetsmiljöarbete
1. Var inte rädd att säga ifrån. Som skyddsombud är du din arbetsplats väktare.
2. Vänta inte med att ta upp saker. Se till att du och din chef gör regelbundna avstämningar, då kan ni lösa mycket på en gång.
3. Skicka inte bara ett argt mejl, utan prata med varandra i stället. Det blir så lätt missförstånd annars.
4. Byt erfarenheter med andra och lär dig av vad de gör.

Fatima Grönblad
Mer om Uppdrag
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
”Våga fråga hur folk mår”
Uppdrag • Hon har stöttat sina kollegor genom två varsel på mindre än ett år. För skyddsombudet Ingela Johansson på Vedum Kök och Bad har det varit en omskakande men också lärorik tid.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.