Chefer skeptiska till hemmajobb
Publicerat 24 januari 2017
Drygt varannan arbetstagare vill jobba mer flexibelt i framtiden. Men många chefer ifrågasätter produktiviteten hos anställda som jobbar hemifrån visar en ny undersökning från Telenor/Sifo.
Jobbet som fysisk plats har förlorat i mening när ny teknik gör att allt fler kan jobba flexibelt. Till kontoret går vi främst för att träffa kollegor, jobba fokuserat med viktiga arbetsuppgifter samt för att ha möte. I varje fall om man får tro rapporten Kontorsfrihet från Telenor/Sifo där 1 124 arbetstagare och 575 chefer med kontorsjobb tillfrågats om kontorets roll.
Enligt rapporten vill mer än varannan arbetstagare (48 procent) jobba mer flexibelt i framtiden. Efter lön och personlig utveckling rankas flexibla arbetstider som det viktigaste kriteriet när man överväger att byta jobb.
Samtidigt visar undersökningen att många chefer är skeptiska till arbete utanför kontoret. Fyra av tio (41 procent) ifrågasätter prestationsförmågan hos medarbetare som jobbar utanför kontoret.
56 procent av arbetstagarna svarar att kontorets viktigaste funktion är social. 43 procent säger att den viktigaste funktionen är att man på kontoret kan jobba fokuserat med viktiga arbetsuppgifter. Att ha möte samt använda teknik som inte finns någon annanstans, exempelvis skrivare, hamnar på tredje plats. Endast 15 procent av arbetstagarna ser kontoret som en plats för kreativitet och nya idéer.
Kontorets viktigaste funktion
- Plats för umgänge med kollegor 65%
- Plats för att arbeta fokuserat med viktiga arbetsuppgifter 43%
- Plats för viktiga arbetsmöten 32%
- Plats för att använda teknik som inte finns någon annanstans, t.ex. skrivare 31%
- Plats för att vara kreativ och komma på nya idéer 10%

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
Så kan du bryta domedags-skrollandet
Livsstil • Kollar du mobilen det första du gör när du vaknar, tillbringar du timmar med att skrolla sociala medier för att till slut somna med mobilen i sängen? Då är risken stor att du blivit en domedagsskrollare.
-
Klurigt jobb minskar risken för demens
Livsstil • Kognitivt stimulerande arbetsuppgifter och hög utbildning kan minska risken för demens. Det visar en internationell forskningsstudie där även svenska forskare medverkat.
-
Ute är det nya inne
Livsstil • Pandemin har fått många att söka upp skogar, sjöar och naturreservat för att umgås på ett säkert sätt. Andra söker sig ut i naturen för återhämtning eller för att höra naturens ljud. Det är renässans för att sova, äta och träna utomhus. Arbetsliv har träffat Markus Torgeby som redan som barn upptäckte tjusningen med att sova ute.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.