Chefer skeptiska till hemmajobb
Publicerat 24 januari 2017
Drygt varannan arbetstagare vill jobba mer flexibelt i framtiden. Men många chefer ifrågasätter produktiviteten hos anställda som jobbar hemifrån visar en ny undersökning från Telenor/Sifo.
Jobbet som fysisk plats har förlorat i mening när ny teknik gör att allt fler kan jobba flexibelt. Till kontoret går vi främst för att träffa kollegor, jobba fokuserat med viktiga arbetsuppgifter samt för att ha möte. I varje fall om man får tro rapporten Kontorsfrihet från Telenor/Sifo där 1 124 arbetstagare och 575 chefer med kontorsjobb tillfrågats om kontorets roll.
Enligt rapporten vill mer än varannan arbetstagare (48 procent) jobba mer flexibelt i framtiden. Efter lön och personlig utveckling rankas flexibla arbetstider som det viktigaste kriteriet när man överväger att byta jobb.
Samtidigt visar undersökningen att många chefer är skeptiska till arbete utanför kontoret. Fyra av tio (41 procent) ifrågasätter prestationsförmågan hos medarbetare som jobbar utanför kontoret.
56 procent av arbetstagarna svarar att kontorets viktigaste funktion är social. 43 procent säger att den viktigaste funktionen är att man på kontoret kan jobba fokuserat med viktiga arbetsuppgifter. Att ha möte samt använda teknik som inte finns någon annanstans, exempelvis skrivare, hamnar på tredje plats. Endast 15 procent av arbetstagarna ser kontoret som en plats för kreativitet och nya idéer.
Kontorets viktigaste funktion
- Plats för umgänge med kollegor 65%
- Plats för att arbeta fokuserat med viktiga arbetsuppgifter 43%
- Plats för viktiga arbetsmöten 32%
- Plats för att använda teknik som inte finns någon annanstans, t.ex. skrivare 31%
- Plats för att vara kreativ och komma på nya idéer 10%

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Var femte sitter mer än tio timmar per dag
Livsstil • Att sitta stilla större delen av dagen är vanligt, särskilt bland högutbildade. Stillasittande är en hälsorisk – även för den som tränar regelbundet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.