App ger säkrare byggarbetsplatser
Publicerat 6 februari 2017
Papper och penna är ett minne blott när skyddsombudet Morgan Borg rapporterar om observationer, tillbud eller olycksfall. Han använder i stället en app i mobilen som är kopplad till ett informationssystem om arbetsmiljön.
– Det är bara att öppna appen och klicka sig fram till rätt ämne och fylla i. Det går också lätt att skicka med foton på vad som bör åtgärdas eller på någon som skadat sig, säger Morgan Borg som är snickare och skyddsombud på ett av JM:s bostadsbyggen i Stockholm.
Appen är en del av det webbaserat informationssystem IA, som har utvecklats av AFA Försäkringar för att hantera avvikelser i arbetsmiljön. IA används i dag i 24 olika branscher. Tanken är att systemet ska göra arbetsplatserna både säkrare och effektivare.
– Appen är en enkel version av själva systemet. Efter att jag har gjort en första rapportering via mobilen plockar jag enkelt upp ärendet vid datorn för att jobba vidare med det. Informationen som jag lagt in i appen går också vidare till vårt huvudskyddsombud och till vår skyddskommitté – alla blir uppdaterade snabbt.
JM började använda IA-systemet och appen, som i byggbranschen kallas BIA, för två år sedan. Alla lagbasar, skyddsombud och verkmästare på ett bygge har den i sina smartphones. Morgan Borg medger att det varit en inkörningsfas för den som inte är van.
– Det går ändå snabbare med appen än att springa runt med papper och penna som förr. Och tidigare när vi tog ett foto av exempelvis ett skyddsräcke som skulle åtgärdas var vi tvungna att klippa och klistra efteråt. Nu är allt samlat i ett system direkt.
En av systemets styrkor är överblicken. Det går att när som helst få ut statistik över hela företaget eller enskilda avdelningar. Likaså går det att ta fram tydliga rapporter och diagram. Varje bransch får ett eget delsystem som passar just dem. IA-systemet gör det också möjligt för stora och små företag i samma bransch att dela information om arbetsmiljöhändelser, utredningar och åtgärder.
– Via appen kan jag lätt följa alla JM:s byggen i Sverige och se vad som till exempel hänt på ett bygge i Malmö. Det är intressant. Det går också att använda appen vid skyddsronder för att lägga in felen direkt.
Morgan Borg på JM säger att de bara är i början av att använda IA-systemet full ut. Han menar att det behöver nötas in lite mer.
– När det blir full snurr på det här kommer det att bli jättebra.
IA-systemet
IA-systemet är ett system för avvikelserapportering som utvecklats med stöd av AFA Försäkring. Totalt använder 850 företag (juridiska personer) eller 600 000 anställda systemet. Under 2016 registrerades 400 000 händelser och risker.

Gerd Eriksson
Mer om Verktyg och produkter
-
Unga företagare vill få oss att må bättre på jobbet
Innovationer • Fyra 19-åriga företagare i Leksand har utvecklat en app som ska förenkla arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dålig arbetsmiljö på ett sommarjobb i gymnasiet ledde till att de fick idén.
-
Hotade kulturarbetare får hjälp
Hot och våld • Nu finns en digital lathund som konstnärer och författare kan använda sig av om de blir utsatta för hot, våld eller trakasserier. Den innehåller konkreta råd från allt hur man samlar bevis till när det är dags att polisanmäla.
-
Robot som hackas kan bli farlig
Säkerhet • Säkerheten för maskiner inom tillverkningsindustrin är ofta mycket hög för att inte de som arbetar vid bandet ska skadas. Men när det gäller robotar som är uppkopplade mot nätet missas ofta säkerhetsaspekten, enligt en ny studie.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.