App checkar hur personalen trivs
Publicerat 2 februari 2017
Glöm den årliga medarbetarundersökningen. Nu finns en app där chefer och hr-personal löpande kan ställa verksamhetsanpassade frågor till de anställda. Svaren kan användas för att fånga upp arbetsmiljöproblem eller driva förändringsarbete.
Traditionella medarbetarundersökningar är långsamma, fyrkantiga processer som främst används för att ställa en diagnos, anser Caroline Fjellner en av grundarna till appen &frankly.
– Varför ska man lyfta fram medarbetarnas engagemang bara en gång om året? Det borde lyftas fram löpande i verksamheten, säger hon.
Appen och tillhörande webbplattform kan användas för att skapa förändringar i verksamheten eller få igång en dialog med medarbetarna.
– Det är ett flexibelt sätt att jobba. Man kan ha några frågor som man ställer varannan månad. Sedan kan man ställa frågor utifrån vilka behov man har. Har man problem med stress kan man jobba med det.
Svaren, som är anonyma, rapporteras automatiskt i realtid vilket gör att chefen kan agera direkt på resultaten. Medarbetarna kan i sin tur se hur de svarat över tid och få en bild av sitt engagemang.
Appen kan även användas för att trigga igång beteenden och stärka företagskulturen, till exempel genom att fråga "har du gett någon feedback i dag?". Och jobbar man i team går det att ställa frågor utifrån de specifika utmaningar man har.
– En gruppchef som har ett team på 10 medarbetare kan lägga in en fråga. I dag jobbar många också decentraliserat och på distans. Då är det ett bra sätt att hålla kontakt, säger Caroline Fjellner.

Krister Zeidler
Mer om Verktyg och produkter
-
Unga företagare vill få oss att må bättre på jobbet
Innovationer • Fyra 19-åriga företagare i Leksand har utvecklat en app som ska förenkla arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dålig arbetsmiljö på ett sommarjobb i gymnasiet ledde till att de fick idén.
-
Hotade kulturarbetare får hjälp
Hot och våld • Nu finns en digital lathund som konstnärer och författare kan använda sig av om de blir utsatta för hot, våld eller trakasserier. Den innehåller konkreta råd från allt hur man samlar bevis till när det är dags att polisanmäla.
-
Robot som hackas kan bli farlig
Säkerhet • Säkerheten för maskiner inom tillverkningsindustrin är ofta mycket hög för att inte de som arbetar vid bandet ska skadas. Men när det gäller robotar som är uppkopplade mot nätet missas ofta säkerhetsaspekten, enligt en ny studie.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.