Allt fler äldre kvar i arbetslivet
Publicerat 16 januari 2017
Nästan var femte person jobbar efter att de fyllt 65, visar siffror från SCB. Framför allt är det män som fortsätter att arbeta och många gör det som egna företagare. De kvinnor som väljer att jobba vidare gör det ofta inom vård och omsorg eller utbildningssektorn.
Mellan 2011 och 2015 ökade antalet förvärvsarbetande i åldern 66–74 år med 36 procent till närmare 200 000 personer. Det motsvarar 19 procent av åldersgruppen, att jämföra med att 78 procent i den arbetsföra åldern 20–64 år.
– Det är många egenföretagare som jobbar länge. Vi ser att det är många som haft en anställning och ett jordbruksföretag vid sidan om. Sedan när de har slutat sin anställning har de kvar sitt jordbruksföretag, säger Malin Andersson på SCB.
Att många väljer att sluta sin anställning och fortsätta jobba som företagare är tydligt i statistiken. Närmare hälften av de som arbetar i pensionsåldern gör det som företagare medan motsvarande siffra i åldern 20–64 år bara är åtta procent.
De flesta äldre företagarna finns inom jord- och skogsbruk. Därefter kommer företagstjänster, till exempel att man jobbar som konsult.
De som fortsätter att vara anställda i pensionsåldern arbetar oftast inom vård och omsorg, 22 procent, och utbildningssektorn, 12 procent. Däremot är det mindre vanligt att man jobbar kvar som anställd inom tillverkningsindustrin.
Utbildningsnivån har också betydelse för om man väljer att jobba efter 65. Framför allt är det högutbildade som fortsätter att arbeta, medan lågutbildade i högre utsträckning enbart har inkomst från sin pension. Men även var man bor i landet spelar in för hur man jobbar i pensionsåldern.
– Man ser att egenföretagarna finns mer i glesbygdskommuner och anställda finns i storstäder. Det beror mycket på att egenföretagarna har jordbruk eller skog, säger Malin Andersson.
Jämtland är det län som har högst förvärvsintensitet i landet bland 66–74-åringar. Länet har också den kommun i Sverige med högst andel förvärvsarbetande äldre, Bergs kommun, där mer än var tredje person arbetar i pensionsåldern.

Krister Zeidler
Mer om Äldre
-
Allt färre orkar jobba fram till pension
Äldre • Flexibilitet och möjlighet att skola om sig är några faktorer som skulle kunna få fler äldre att orka till pension. Det är några insikter i Arbetsmiljöverkets senaste rapport om äldres arbetsmiljö.
-
Flexibelt arbete gör att fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Möjligheten att kunna arbeta hemifrån i större utsträckning än tidigare gör att allt fler äldre fortsätter jobba efter gängse pensionsålder.
-
Så förbereder du dig inför pensionen
Äldre • Att gå i pension är en av livets allra största förändringar. Att förbereda sig, både mentalt och praktiskt, ökar chanserna att tiden som nybliven pensionär blir glädjefylld.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.