Allt fler äldre jobbar kvar
Publicerat 11 oktober 2017
Tre av fyra män i åldrarna 60–64 år är kvar i arbetslivet. Det är en ökning med 20 procentenheter sedan slutet av 1990-talet, enligt en ny studie. Bättre hälsa hos äldre är en förklaring till ökningen.
Sverige är det EU-land som har den största andelen 55–64-åringar som förvärvsarbetar. Det visar en studie av forskarna Lisa Laun och Mårten Palme vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Bland männen är ökningen störst. I slutet av 1990-talet förvärvsarbetade 55 procent av männen i åldrarna 55–64 år mot 75 procent i dag. Men även bland kvinnorna märks en ökning de senaste åren.
En förklaring till att vi jobbar längre är förbättrad hälsa hos äldre, enligt rapportförfattarna. Sedan 1980-talet har männens medellivslängd ökat. Om 50 år kan medellivslängden ha ökat med fem år för kvinnor och sju år för män. Fler äldre skattar också sin hälsa som god och uppger att de kan springa 100 meter och gå i trappor.
Även åtstramningar i sjukförsäkringen har gjort att färre går i förtida pension. Pensionsreformen 1998 som innebar att det blev lönsamt att fortsätta arbeta efter 65 verkar också haft betydelse, enligt rapporten.
Däremot verkar arbetsmiljöfaktorer spela mindre roll. Trots att den fysiska arbetsmiljön blivit avsevärt bättre sen slutet av 1990-talet har rapportförfattarna inte hittat något stöd för att det gjort att vi arbetar längre.
– Det vi ser ligger väl i linje med tidigare forskning, men mer finns kvar att göra. Delarna är naturligtvis inte heller frikopplade från varandra, säger Lisa Laun i en kommentar.
Ladda ner rapporten: "Vad förklarar de senaste årens ökade arbetskraftsdeltagande i Sverige"
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Allt fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Allt fler äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv, enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Det ställer nya krav på flexibilitet och individanpassning i arbetslivet, säger Daniel Seldén forskare inom hållbart arbetsliv.
-
Robotdjur i vården ställer nya krav på personalen
Arbetsmiljöarbete • Robotdjur blir allt vanligare inom demensvården. De hjälper till att dämpa oro och stimulerar till samtal. Men de kan också skapa etiska dilemman för personalen som inte får ljuga för de boende.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.