IT-företag testar digital detox
Publicerat 1 juli 2016
IT-företaget Crossnet i Stockholm har testat att ha teknikfria möten samt speciella timmar varje dag när mobilerna och mejlen stängs av. Som en följd har medvetenheten ökat på företaget om hur mejl och pushnotiser påverkar förmågan att fokusera.
Lennard Björk är vd på företaget och han förstår att många tycker att det är lite märkligt att ett IT-företag väljer att uppmuntra sina anställda till att inte använda sig av tekniken i sitt arbete.
– Visst, vi jobbar med att ta fram många smarta digitala verktyg, men vi vill också medverka till ett långsiktigt hållbart förhållningssätt till den digitala världen. Därför är det naturligt för oss att genomföra detta spännande projekt som vi hoppas leder till ökad effektivitet och trivsel i teamet, säger han.
Projektet handlar om att förändra vanor och beteenden som utgör hinder från att fokusera på själva huvuduppgiften. Därför har man dels infört teknikfria möten där mobiler och datorer lämnas utanför, det enda som får användas är papper, penna, whiteboard och en eventuell presentationsdator.
– Sen har vi även lagt in speciella fokustimmar. Det är 90 minuter på morgonen och 90 minuter efter lunch och då stänger vi av mail och telefon för att minimera risken för avbrott. Under fokustimmarna jobbar vi med svårare uppgifter eller projekt som behöver ett särskilt engagemang, säger Lennard Björk som menar att det även är viktigt med uppmuntran.
Därför har man ett lekfullt motivationsprogram där man kan ge varandra prickar när någon misslyckas med att hålla sig borta från mobilen eller datorn, och där straffet kan vara att man får ansvara för nästa fikastund.
Detoxen varar i tre veckor och när den är över kommer man att fortsätta med teknikfria möten och att ha ljudlöst i det öppna kontorslandskapet.
– Vi har fått en ökad medvetenhet i teamet om vikten av att fokusera på en sak i taget och att det därför är nödvändigt att begränsa avbrott från till exempel pushnotiser i telefon och dator. Jag ser också en ökad respekt för varandras arbete i teamet. Vi får paradoxalt nog ett högre arbetstempo samtidigt som det blivit lugnare på kontoret, säger Lennard Björk.
Peter Fredriksson
Mer om IT
-
Stora vinster med cirkulär IT-användning
Klimatförändringar • Att återanvända IT-utrustning i stället för att köpa ny kan ge stora klimatbesparingar. Trots det saknar sju av tio företag en plan för cirkulär IT-användning.
-
Hög tid att se över IT-säkerheten
IT • Svenska organisationer uppmanas att öka sin beredskap för IT-attacker efter de senaste veckornas ökning av anmälda incidenter.
-
Hemmajobbare behöver bli bättre på IT-säkerhet
IT • En effekt med distansjobbandet är att IT-problem måste lösas via telefon – och att många hemarbetare sitter med bristande virusskydd. Att värna om sin egen IT-säkerhet borde bli mer prioriterat, anser Dennie Karlsson, informationssäkerhetschef på Dustin.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?