App ger bättre skyddsronder
Publicerat 8 september 2016
Appen Buildsafe förbättrar skyddsrondsarbetet i byggbranschen, visar en rapport från KTH. Förutom att det går snabbare att rapportera in och åtgärda risker förbättras också samverkan mellan entreprenörer och med byggherren.
Buildsafe är ett digitalt system som lanserades i början av året och som utvecklats för att förbättra säkerheten på byggarbetsplatser. Appen används bland annat vid skyddsronder och ger tillsammans med en webbplattform möjlighet att snabbt rapportera in avvikelser och få en överblick över vilka åtgärder som behöver vidtas.
– Det ger struktur, kapar ledtider och underlättar kommunikationen. På så sätt har systemet underlättat hela processen kring skyddsrondsarbetet, säger Teresia Nyman, ergonom och med dr, som tillsammans med forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) gjort en utvärdering av Buildsafe.
En stor fördel med systemet är att det underlättar samverkan och kommunikationen i säkerhetsarbetet mellan entreprenörer och med byggherren.
– När man har det på en gemensam webbplattform kan beställaren, byggherren, se hur huvudentreprenören jobbar. Man kan också ställa andra krav på beställarnivå när man har den här överblicken.
Med hjälp av Buildsafe går det att följa statistik över tid och därigenom identifiera problemområden på arbetsplatsen och i företaget. Det går också att rapportera in olyckor och tillbud direkt i systemet och få ut protokoll och åtgärdslistor, i stället för att skriva lappar som ska lämnas in och föras in i excel.
– Jag tror att det här förbättrar möjligheterna till snabbare avvikelsehantering och det synliggör det också på ett annat sätt, säger Teresia Nyman.
Hon betonar att även om systemet underlättar säkerhetsarbetet på byggarbetsplatserna är det viktigt att skyddsrondsansvariga och andra har kunskap och erfarenhet inom arbetsmiljöområdet.
– Det måste finnas ett kontinuerligt intresse för arbetsmiljö och säkerhet, och det måste finnas kompetens hos dem som genomför skyddsronderna. Ett sådant här system kan höja lägstanivån på skyddsrondsarbetet och det kan också ge en struktur som ökar viljan att jobba med de här frågorna.
Slutrapporten från KTH om Buildsafe kommer under hösten.

Krister Zeidler
Mer om Verktyg och produkter
-
Unga företagare vill få oss att må bättre på jobbet
Innovationer • Fyra 19-åriga företagare i Leksand har utvecklat en app som ska förenkla arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dålig arbetsmiljö på ett sommarjobb i gymnasiet ledde till att de fick idén.
-
Hotade kulturarbetare får hjälp
Hot och våld • Nu finns en digital lathund som konstnärer och författare kan använda sig av om de blir utsatta för hot, våld eller trakasserier. Den innehåller konkreta råd från allt hur man samlar bevis till när det är dags att polisanmäla.
-
Robot som hackas kan bli farlig
Säkerhet • Säkerheten för maskiner inom tillverkningsindustrin är ofta mycket hög för att inte de som arbetar vid bandet ska skadas. Men när det gäller robotar som är uppkopplade mot nätet missas ofta säkerhetsaspekten, enligt en ny studie.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.