Hoppa till huvudinnehållet

Många anställda efterlyser en mer flexibel arbetssituation med möjlighet till hemarbete även efter pandemin, säger Sophie Hedestad, kommunikationschef på analysföretaget Netigate.

Bild: Netigate

Distansarbete

”Hemarbete kommer bli en konkurrensfördel”

Svenskarna trivs allt bättre med att arbeta hemifrån och två av tre efterlyser ett flexibelt arbetssätt efter pandemin, där hemarbete varvas med kontorsarbete. Det framkommer i en ny undersökning.

Under coronapandemin har omkring en av tre anställda arbetat hemifrån. Och svenskarna verkar uppskatta sina hemmakontor. Två av tre trivs med hemarbete och vill fortsätta att arbeta delvis hemifrån även efter pandemin och var tredje anställd kan tänka sig att arbeta enbart hemifrån efter att smittspridningen upphört. Det visar en färsk undersökning bland 2 055 slumpmässigt utvalda personer från hela Sverige under januari månad, som analysföretaget Netigate gjort.

– Vi kan se en positiv inställning till hemarbete i alla åldrar och att attityden till hemarbete har blivit mer positiv jämfört med i våras. Det är också tydligt att många anställda efterlyser en mer flexibel arbetssituation med möjlighet till hemarbete även efter pandemin, säger Sophie Hedestad, kommunikationschef på analysföretaget Netigate.

Fler än hälften av de tillfrågade uppgav att trivseln med att arbeta hemifrån har ökat med tiden, något som förvånade Sophie Hedestad.

– Jag blev förvånad över att så många tyckte att de blev bättre med tiden att arbeta hemifrån, jag trodde kanske att fler skulle längta tillbaka till arbetsplatsen. Många upplever att det är lättare att få ihop livspusslet när man arbetar hemifrån, samtidigt ser vi att många längtar efter det sociala samspelet med kollegor, säger hon.

Den positiva attityden till hemarbete syntes i samtliga branscher och i alla åldrar men personer under 50 år var något mer positiva till hemarbete än äldre. Kvinnor var också något mer positivt inställda till att arbeta hemifrån än män, och tyckte i högre utsträckning att deras produktivitet, koncentrationsmöjligheter, balans mellan arbete och fritid och arbetsglädje hade påverkats positivt av hemarbetet.

Den perfekta balansen mellan hemarbete och kontor uppskattades till 50/50 – hälften av tiden på jobbet och hälften av tiden hemma. Sophie Hedestad på Netigate tror inte att arbetslivet kommer att bli som förut efter pandemin.

– Ett mer flexibelt arbetssätt var en fråga som bubblade redan innan coronapandemin slog till men som påskyndats av pandemin. Jag tror att vi framåt kommer att se att man är på arbetsplatsen när man till exempel vill vara kreativ och social och jobbar hemifrån när man behöver mer fokus och koncentration, säger hon.

Arbetsgivare bör redan nu börja planera för tiden efter pandemin – och kommunicera till sina anställda hur man ser på hemarbete när smittspridningen upphört.

– Vi tror att det kommer att vara en konkurrensfördel att erbjuda sina anställda möjligheter att jobba hemifrån. Sen behöver man se på vilket upplägg som passar bäst på olika arbetsplatser, säger Sophie Hedestad.

SIFFROR

Ur undersökningen

  • Fler personer arbetade hemifrån i januari 2021 än under våren 2020, en ökning på 11 procent.
  • 70 procent av alla som arbetar hemifrån trivs med det.
  • 70 procent är nöjda med hur deras arbetsgivare hanterat hemarbete under pandemin.
  • 51 procent menar att arbeta från hemmet har blivit bättre och bättre med tiden.
  • 73 procent vill efter pandemin arbeta både hemifrån och från ordinarie arbetsplats. 39 procent angav att de kan tänka sig att arbeta enbart hemifrån efter smittspridningen upphört och 24 procent kan tänka sig att enbart jobba från ordinarie arbetsplats.
  • De som bor långt ifrån sin ordinarie arbetsplats ser en något större positiv effekt av hemarbete när det gäller koncentration, worklife-balance och arbetsglädje.
  • 71 procent av alla svaranden tror att företag kommer att vara mer digitala efter pandemin.

Om undersökningen: 2 055 slumpmässigt utvalda personer som jobbar heltid eller deltid på arbetsplatser runtom i Sverige tillfrågades. Undersökningen genomfördes mellan den 14 januari 2021 till och med 18 januari 2021.

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Distansarbete

Senaste om Ledarskap