Hoppa till huvudinnehållet
Chef

När stämningen blir giftig – så hanterar du toxiskt beteende

Negativa kommentarer, sura miner och svårigheter att samarbeta. Toxiskt beteende på jobbet kan ta sig olika uttryck, men orsakar alltid dålig stämning och en obehaglig arbetsmiljö. Hur gör du då som chef för att hantera det? Ledarnas chefsrådgivare Linda Suslin Spiess tipsar.  

Porträtt Linda Suslin Spiess på Ledarna
Linda Suslin Spiess
Bild: Privat

En medarbetare suckar demonstrativt under möten, himlar med ögonen åt kollegors idéer eller undviker medvetet att svara på kollegornas mejl. Någon annan kommer ofta med spydiga kommentarer eller försöker skapa olika läger på arbetsplatsen. Toxiskt beteende kan se olika ut, men resultatet blir detsamma: en arbetsmiljö som gradvis försämras och där trivsel och prestation påverkas. 

– Beteendet kan både vara öppet aggressivt eller väldigt subtilt. Det subtila är nästan den svåraste varianten för då är det lätt att börja tvivla på sig själv och undra om man är överkänslig. Men oavsett vilken typ av beteende det handlar om gäller det som chef att ta tag i det på en gång, säger Linda Suslin Spiess, chefsrådgivare på Ledarna. 

Om beteendet får pågå länge och blomma ut kan de negativa konsekvenserna bli stora. Varken den enskilde individen eller kollegorna mår bra och produktionen blir lidande. 

– Toxiskt beteende suger energi ur verksamheten och alla blir lite sämre på det de ska göra. Dessutom blir det kostsamt för organisationen om folk börjar säga upp sig.  

Varför uppstår då den här typen av beteende? Linda Suslin Spiess ser det som symtom på någonting annat, mer djupt liggande. 

– Otrygghet, stress och oklara förväntningar på arbetsplatsen är några orsaker. Hård konkurrens och höga krav på prestation är andra. Men det kan också handla om att personen har det tufft i privatlivet. Som chef är det viktigt att vara öppen och lyhörd för att upptäcka problemen i tid, för det är inte ovanligt att personen medvetet döljer sitt giftiga sätt för chefen.

Våga ta tag i problemet

Så hur ska man som chef göra då, när man har noterat att det råder dålig stämning bland medarbetarna? I grunden handlar det om att skapa ett förtroendefullt, öppet klimat där medarbetarna vågar komma till dig som chef och berätta om det finns problem. Men det är förstås svårt om du kommer in på en arbetsplats där beteendet redan finns.

– Då handlar det snarare om att snabbt våga ta tag i problemet, adressera det och inte låta det blir en ”elefant i rummet”, säger Linda Suslin Spiess och fortsätter: 

– Prata inte i för generella ordalag, våga vara specifik och ge tydliga exempel på det dåliga beteendet. Var klar med att det inte är accepterat. Är du alltför allmän är risken antingen att alla känner sig träffade eller ingen alls. 

En annat råd är att vara uppmärksam på relationerna på arbetsplatsen. Ha örat mot rälsen och lyssna in hur snacket går bland medarbetarna och hur de samarbetar. Ta tecken på toxiskt beteende på allvar. 

– Om du återkommande får höra klagomål eller oro från personalen måste du ta situationen på allvar och agera snabbt och professionellt. Men allt ska inte ske i grupp, tvärtom. Har du individer i gruppen som ställer till det så ta individuella samtal med dem. Erbjud dem stöd och hjälp att förbättra sitt beteende och glöm inte att följa upp samtalet, säger Linda Suslin Spiess. 

Be om hjälp och ta stöd

Att hantera toxiskt beteende kan kännas obekvämt, men det är nödvändigt. Och du behöver inte göra det ensam. 

– Själv är inte alltid bäste dräng. Som chef måste du våga be om hjälp, annars är risken att du fokuserar på fel saker eller fel personer. Ta stöd från HR, en kollega eller din egen chef. Det är först då du på riktigt kan göra skillnad, säger Linda Suslin Spiess. 

TIPS

Så hanterar du toxiskt beteende

  • Känn igen signalerna. Det kan handla om demonstrativa suckar, ögonrullningar, passivt motstånd, baktalande eller att skapa klickar i arbetsgruppen. Beteendet smyger sig ofta på men kan få stor effekt.
  • Agera tidigt. Vänta inte på ”bevis”. Du som chef kan ta upp att du upplever en försämrad stämning och behöver prata om det. Det viktiga är att våga adressera problemet – innan det växer till sig.
  • Var tydlig. Undvik svepande formuleringar – ge konkreta exempel på vad du sett och hört, och varför det inte är okej. Annars riskerar du att antingen alla eller ingen känner sig träffad.
  • Lyssna på gruppen. Skapa ett klimat där medarbetare vågar komma till dig med sin oro. Men agera inte utifrån skvaller. Lyssna in, men ta sedan samtalet med rätt person – individuellt.
  • Försök att se bortom beteendet. Otrygghet, stress, otydliga roller eller privata bekymmer kan ligga bakom. Det gör inte att beteendet är okej – men det kan hjälpa dig förstå och stötta rätt.
  • Följ upp. Det räcker inte med ett enda samtal. Följ upp, stäm av och visa att du menar allvar med att få till ett bättre samspel i teamet.
  • Våga be om hjälp. Du behöver inte hantera allt själv. HR, din egen chef eller en coach kan hjälpa dig att se klart och lägga upp en strategi. 
bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Chef

Senaste om Ledarskap