Självledarskap kräver tydliga chefer
Publicerat 10 mars 2020
Självgående medarbetare som förväntas ta egna initiativ har blivit vanligt i arbetslivet. Men för att det ska fungera krävs fortlöpande förtydligande av arbetet, tillgång till information och ständig feedback, visar en avhandling.
Digitaliseringen i arbetslivet och nya arbetsformer har gjort att medarbetare fått större ansvar att själva styra över sitt arbete. En förutsättning för att det ska fungera är att det finns en tydlighet i vad deras arbete går ut på, visar en doktorsavhandling vid institutionen för industriell ekonomi och organisation vid KTH.
– Tydlighet är viktigt. Initiativen måste vara till nytta för organisationen. Annars är risken att man gör fel saker, säger Gisela Bäcklander som gjort avhandlingen.
För att självledarskapet ska fungera krävs också att medarbetarna har den information som de behöver för att kunna göra ett bra jobb och att den är pålitlig och lättillgänglig.
– Ofta tycker folk att det är roligt att ta initiativ. Men för att ta initiativ måste vissa saker finnas på plats.
Det krävs också levande processer i organisationen där man diskuterar vad man gör och vart man är på väg. Gisela Bäcklander har i sitt avhandlingsarbete bland annat studerat hur man på Spotify använder sig av coacher för att förtydliga arbetet.
– Det bästa är om man har en ganska kontinuerlig feedback. Det kan vara från kunder, chefer och kollegor. Att man har möjlighet och utrymme att testa sina idéer för att se vad som händer.
Hon har även studerat självledarskap inom IT-branschen där man ofta har ett agilt arbetssätt, det vill säga jobbar kundorienterat och med snabb anpassning av arbetet i stället för noggrann och långsiktig planering.
Men Gisela Bäcklander anser att självledarskap fungerar i de flesta branscher, under förutsättning att man anpassar verksamheten efter arbetssättet.
– Det gäller att ha tydliga roller som är organiskt framväxta och inte påtvingade utifrån där medarbetarna varit delaktiga och själva definierat vad de har för roller och vad de ska göra, säger hon.
Ladda ner avhandlingen "Autonomous, yet Aligned: Challenges of Self-Leadership in Context"

Krister Zeidler
Mer om Kompetens
-
Sju enkla tips för att utvecklas på jobbet
Kompetens • Här kommer några tips på hur du kan ta kontroll över din kompetensutveckling.
-
Fem tips för att lyckas med presentationen
Kompetens • Håll det enkelt, var personlig, lägg till en wow-effekt och öva massor. Det är några av inspirationsföreläsaren Micke Hermanssons råd till den som vill bli bättre på att nå ut med sitt budskap.
-
Spelifiering underlättar lärande på jobbet
Kompetens • Vad händer om spelelement fogas in i utbildning? Om du gillar att spela och triggas av att nå olika nivåer och poäng kan du dra fördel av det när det är dags att lära nytt på jobbet. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Orimlig arbetsbelastning för många chefer
Stress • Många har kanske lite lugnare tempo på jobbet inför stundande sommarsemester. Men för cheferna ser det lite annorlunda ut enligt en ny undersökning från Ledarna.
-
Årets byggchef vill få fler att känna sig välkomna
Uppdrag • Jack Len på Ramirent i Skåne ser sig mer som en ledare än som chef. Sin ledarstil har han tagit med sig från idrottslivet.
-
Våga ta plats och leda mötet
Möten • Alla har varit med om det. Möten som aldrig tar slut, tankar som far i väg åt annat håll och en känsla av att man står och stampar på samma ställe. Tips för bättre möten.