
Bild: Markus Spiske/Unsplash
Desinformation frodas i kristider
Publicerat 24 mars 2020
Felaktig information frodas i kristider och särskilt tydligt blir det när krisen kretsar kring en samhällsfarlig sjukdom. Som arbetsgivare gäller det att vara saklig och dela den senaste informationen från myndigheterna.
Ryktesspridningen kom snabbt igång efter utbrottet av coronaviruset. På Youtube har det den senaste tiden cirkulerat filmer med felaktig information om hur corona kan förebyggas och även förfalskad information från myndigheter har förekommit.
– Det är förväntat att vi ser nivån av felaktig information eskalera nu. Det har vi sett förut i tider av kris och sjukdom. Folk är ängsliga och söker och delar snabbt information på nätet. Det skapar förutsättningar för att felaktig information sprids, som kan förvärra krisen, säger Johan Farkas, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, som specialiserat sig på propaganda och desinformation.
På samma sätt som arbetsgivare och enskilda individer är skyldiga att agera proaktivt för att stoppa smittspridning bör vi vara proaktiva för att hindra spridning av felaktig information och desinformation, enligt Johan Farkas.
Som arbetsgivare är det därför viktigt att vara på sin vakt och vara källkritisk. Det gäller att hålla sig uppdaterad och dela den senaste informationen om viruset från myndigheterna. Gör informationen synlig och lättillgänglig i de kommunikationskanaler som finns på arbetsplatsen.
Om någon i en arbetsgrupp är mycket orolig är det lätt hänt att oron spiller över på kollegorna. Då är det också viktigt att vara saklig och utgå från fakta.
– Ibland kan det bli ett problem att någon är väldigt orolig och trissar upp andra på ett sätt som inte blir hjälpsamt för någon. Då kan det vara bra att erbjuda en motvikt. Att exempelvis hänvisa till fakta och förklara varför du inte är så orolig själv. Även om den andra inte slutar oroa sig, så kan det vara lugnande för resten av gruppen, säger psykologen Siri Helle till tidningen Kollega.
Till arbetsgivare
- Var källkritisk och dela inte information som du är osäker på. Håll er uppdaterad på den senaste informationen från myndigheterna om coronaviruset.
-
Gör informationen synlig och lättillgänglig i de kommunikationskanaler som finns på företaget.
- Om någon i arbetsgruppen är väldigt orolig kan det vara bra att erbjuda en motvikt för att oron inte ska spilla över på resten av gruppen. Utgå från fakta och förklara varför du inte är lika orolig.
Hos dessa myndigheter finns bra information för arbetsgivare att dela vidare:
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: msb.se
- Folkhälsomyndigheten: folkhalsomyndigheten.se
- Arbetsmiljöverket: av.se

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Även lindrig covid kan ge långdragna besvär
Coronaviruset • Även de som varit lindrigt sjuka i covid kan drabbas av långdragna besvär som påverkar arbetsförmågan, visar en forskningsstudie.
-
Så kan arbetsgivaren stötta efter långtidscovid
Coronaviruset • För den som varit långtidssjuk i covid krävs både stöd och att bli lyssnad på för att återgången till arbetet ska bli bra.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Bra arbetsmiljö ger högre vinster
Arbetsmiljöarbete • En god arbetsmiljö är lönsamt för företag. Mellanstora företag med en bra arbetsplatskultur har mer än 400 procent högre vinstmarginal än jämförbara företag. Det visar en undersökning från organisationen Great Place to Work som certifierar företag världen över.
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
-
Avlastande samtal bra efter svåra händelser
Kris • Krisstöd i form av avlastande samtal är ett sätt att göra en traumatisk händelse begriplig och sänka stressnivåerna.