Bättre kristänk med reflektion
Publicerat 29 april 2019
Att gemensamt tänka över hur man ska agera om man drabbas av brand, terrorattack eller elavbrott i en organisation är ett bra sätt att öka krismedvetenheten. Det säger Susanne Hede som skrivit en avhandling om hur väl förberedda svenska chefer är inför kriser.
Många organisationer tror sig ha en god beredskap för vad de ska göra vid en naturkatastrof, ett terrordåd eller annan olycka. Men Susanne Hede, som är doktor i psykologi, menar att det finns en hel del som chefer kan göra för att den ska bli ännu bättre. I sin avhandling om ledarskap vid kriser har hon tittat på krisberedskapen hos kommunala chefer.
– De chefer som var bäst på krisberedskap hade varit med om kriser tidigare och hade erfarenhet av vad som händer. Sen var förvånande många av cheferna oförberedda på kommuninvånarnas reaktioner vid en kris - att människor reagerar olika och inte gör på samma sätt. Likadant kan det vara i en privat organisation och därför går det inte att ha en krismall som passar alla.
Hon menar att en chef också bör känna till bättre hur media fungerar i kriser. Braskande löpsedlar med ordet "panik" är inte sällan förekommande. Men Susanne Hede säger att människor i kriser sällan hamnar i panik. I stället gör de rent mänskligt och psykologiskt det de tror är bra, även om det kan tyckas irrationellt i andras ögon.
– Därför är det viktigt att tänka ut hur kommunikationen i en organisation ska fungera under en kris, dels internt och dels utåt till media och allmänheten så att det inte blir skilda budskap.
Har man alltså som chef en gång varit med om en kris lär man sig att hantera en liknande kris nästa gång. Men det kan göra att man stirrar sig blind på just den typen av händelse och glömmer beredskap för helheten. Susanne Hede menar att en organisation behöver träna och reflektera runt kriser tillsammans, som en del i arbetsvardagen. Vi ska passa på när det händer saker runt omkring som vi kan ta lärdom av.
– Det går inte att sätta ett mått på hur ofta man ska ha krisövning. Men att chefen samlar alla i en organisation snabbt i en timme när det härjar en skogsbrand på annat håll eller kanske varit ett terrorattentat och gemensamt pratar om hur det ser ut för oss på vår arbetsplats och vad gör vi om det händer här. Det ökar medvetenheten och gör att var och en lättare uppmärksammar risker och när en kris utvecklas.
En del som lätt glöms bort i krishanteringen är utvärderingen, menar Susanne Hede. Vi kan planera för olika övningar länge och väl, men glömmer själva utvärderingen efteråt med frågor som: vad var det för kris, hur hanterade vi den och vad lärde vi oss? Men framförallt - vad kunde gått fel om omständigheterna varit annorlunda? En bra utvärdering gör både chefer och medarbetare bättre rustade för kriser.
– Det är kanske inte så säljande att prata risker och kriser. Men den organisation som gör det är bättre rustad och mindre sårbar.
Sen menar Susanne Hede att de som jobbar inom samhällsnyttiga verksamheter som el, vatten och mat borde ha en vardagsplan med ett högre risktänk än andra.
– Det finns såklart en gräns för hur trygga vi kan vara och hur många rutiner vi kan bygga upp för att undvika fel. I slutändan handlar det om hur mycket resurser vi vill lägga på det.
Krishantering
- Dra erfarenhet av tidigare kriser.
- Öva inför en kris.
- Fundera över hur kommunikationen ska fungera under en kris, både internt och externt med media t.ex.
- Utvärdera vad som fungerade bra och vad som inte fungerade så bra efter en kris.

Gerd Eriksson
Mer om Chef
-
Släpp kontrollen – och bli en bättre chef
Chef • För att företaget ska må bra och du ska utvecklas som chef är det viktigt att lära sig att delegera. Och för att lyckas med det måste man bli vän med mitt sitt kontrollbehov och hitta en bra balans mellan kontroll och tillit i sitt ledarskap. Det säger författaren och ledarskapscoachen Emma Pihl.
-
Passiva chefer bidrar till destruktivt ledarskap
Chef • Arrogans och att behandla sina medarbetare olika är exempel på destruktivt ledarskap. Men också att vara passiv och otydlig, enligt Susanne Tafvelin, forskare vid Umeå universitet som lett en studie om destruktivt ledarskap.
-
Så bygger du tillit till dina medarbetare
Chef • Bättre arbetsprestationer, trivsel och färre konflikter på jobbet. En tillitsfull relation mellan medarbetare och chef är avgörande för en välfungerande arbetsgrupp. Så, hur når man dit?
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Orimlig arbetsbelastning för många chefer
Stress • Många har kanske lite lugnare tempo på jobbet inför stundande sommarsemester. Men för cheferna ser det lite annorlunda ut enligt en ny undersökning från Ledarna.
-
Årets byggchef vill få fler att känna sig välkomna
Uppdrag • Jack Len på Ramirent i Skåne ser sig mer som en ledare än som chef. Sin ledarstil har han tagit med sig från idrottslivet.
-
Våga ta plats och leda mötet
Möten • Alla har varit med om det. Möten som aldrig tar slut, tankar som far i väg åt annat håll och en känsla av att man står och stampar på samma ställe. Tips för bättre möten.