Unga vill ha meningsfullt jobb
Publicerat 12 september 2017
Unga är inte curlade och bortskämda. Men de har andra förväntningar på arbetslivet jämfört med äldre. Det anser Marina Åman, andre vice ordförande i Unionen, där man nyligen gjort en undersökning om hur chefer ser på att leda unga medarbetare.
– De vill känna att jobbet är meningsfullt, en bra lön räcker inte, säger hon. De vill utvecklas, bygga nätverk, ha inflytande och kunna se sin roll i helheten. De behöver mycket feedback på sitt arbete, säger Marina Åman.
Unga kräver ett annat slags ledarskap än det traditionella, enligt undersökningen. De är i starten av sin karriär och är ivriga, nyfikna och beredda att visa framfötterna. Unga uppfattas ofta som mer kreativa, positiva och bättre på att se möjligheter än andra medarbetare. De har mer energi. De förväntar sig mer frihet, samtidigt som de behöver mer styrning, enligt cheferna i undersökningen.
Sex av tio chefer menar att de agerar i någon mån annorlunda mot sina unga medarbetare än mot äldre medarbetare. Främst försöker de vara tydligare med sina krav. Var femte chef säger att de unga får större frihet.
För cheferna gäller det alltså att klara balansgången att både styra de unga och låta dem utvecklas. Det behövs ett coachande ledarskap, anser Marina Åman. Att själva arbetsplatsen ses som attraktiv har också betydelse för att locka de yngre, och få dem att vilja stanna kvar.
– Unga talanger vill jobba på arbetsplatser som erbjuder schyssta villkor. Det är viktigt med flexibla arbetstider, att det finns stora möjligheter till kompetensutveckling och att arbetsmiljön är kreativ, säger Marina Åman.
Var femte chef som ser en skillnad mellan unga talanger och övriga medarbetar anser att de unga är vana att få som de vill eller är curlade. Men Marina Åman menar att det handlar om en annorlunda inställning till arbetet.
– Det som cheferna ger uttryck för, är nog att unga talanger har ett annat sätt att se på jobbet. De har en annan inställning och det kräver en annan typ av ledarskap. Jag uppfattar inte alls att unga skulle vara lata eller bortskämda, säger hon.
Om undersökningen
I undersökningen som gjordes av Novus intervjuades totalt 2 127 chefer. Svarsfrekvensen var 54 procent. Omkring en femtedel av de 640 000 medlemmarna i Unionen är chefer.

Margareta Edling
Mer om Unga
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
När stämningen blir giftig – så hanterar du toxiskt beteende
Chef • Negativa kommentarer, sura miner och svårigheter att samarbeta. Toxiskt beteende på jobbet kan ta sig olika uttryck, men orsakar alltid dålig stämning och en obehaglig arbetsmiljö. Hur kan du som chef hantera det?
-
Mobbning på jobbet – så gör du som chef
Mobbning • Att lyssna och agera tidigt om en medarbetare upplever mobbning kan göra stor skillnad. Anna Widing, chefsrådgivare på Ledarna, ger handfasta råd om hur du som chef ska hantera kränkande särbehandling.
-
"Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende"
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.