
Bild: Stockholm marathon
Chefer som extremtränar skapar press
Publicerat 25 april 2017
Att träna inför extrema idrottsutmaningar, som en svensk klassiker eller Ironman, har blivit allt vanligare. I synnerhet gäller det män som har höga chefsposter. De bygger sin chefsidentitet på idrottandet och riskerar att premiera medarbetare som delar deras intresse, enligt en ny avhandling.
– Inom ledarskapsforkning är det vanligt att man tittar på hur chefers beteende på arbetsplatsen påverkar medarbetarna. Men väldigt lite har sagts om hur livsstilsrelaterat beteende kan kopplas till hur chefer agerar och till deras identitet som chefer, säger Janet Johansson vid Stockholm Business School/Företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet.
I sin avhandling har hon intervjuat ett antal höga chefer som idrottar mycket för att ta reda på hur det påverkar deras ledarskap. En slutsats i avhandlingen är att de sportiga toppcheferna kopplar ihop sin träning med sin identitet som ledare.
– Det finns ett nytt tänkande som går ut på att en framgångsrik chef är en chef som har ett starkt varumärke. De skapar sin berättelse om sin sportiga livsstil och antyder indirekt att det gör dem till bra chefer. Därför kan en vd ägna en del av sin dag åt träning istället för att vara på kontoret. De använder olika uthållighetssporter som en indikation för viktiga ledarskapskompetenser.
Men det är viktigt att ha lite perspektiv på träningen anser Janet Johansson och se det för vad det är- nämligen en trend i vår tid.
– Tidigare skulle chefen ta en drink och en cigarr. I dag är det inne att vara hälsosam. Hälsotrenden är också något specifikt för de nordiska länderna. I stort sett alla försöker i någon mån leva hälsosamt här. För mig som kommer från ett annat land blir det väldigt tydligt, säger Janet Johansson.
Ledarnas träningsintresse har en stor påverkan på företagskulturen anser Janet Johansson.
– De sportiga cheferna bedömer inte bara sig själva utifrån de här idealen utan även andra. De vill, av välvilja, gärna påverka alla andra att bli lika hälsosamma och aktiva som de själva är. Men de initierar på så sätt också en urvalsprocess som potentiellt kan leda till upphöjning av vissa människor och uteslutande av andra, säger Janet Johansson.
Länk till avhandlingen "Sweat is weekness leaving the body":

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Var femte sitter mer än tio timmar per dag
Livsstil • Att sitta stilla större delen av dagen är vanligt, särskilt bland högutbildade. Stillasittande är en hälsorisk – även för den som tränar regelbundet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
-
Avlastande samtal bra efter svåra händelser
Kris • Krisstöd i form av avlastande samtal är ett sätt att göra en traumatisk händelse begriplig och sänka stressnivåerna.
-
"Vi rullar ut röda mattan för nyanställda"
Uppdrag • Jens Möllberg och hans kollegor på Hitachi Energy bygger förutsättningar för framtidens fossilfria samhälle.