
Bild: Rawpixel/Unsplash
Bra chef viktigare än lönen
Publicerat 19 september 2017
Bra chef är viktigare än hög lön. Det anser i varje fall unga svenskar som söker jobb, enligt en ny undersökning. I botten på kravlistan hamnar fysisk arbetsmiljö.
Bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work har frågat drygt 11 000 studenter och akademiker vad som är viktigast hos en arbetsgivare när de ska välja arbetsplats. Förra året hamnade bra kollegor i topp, men i år är den viktigaste faktorn ledarskapet- att chefen är bra. Hela 62 procent angav det som den viktigaste faktorn.
– Man har förstått att det finns en koppling mellan ledarskapet och hur medarbetarna och verksamheten utvecklas. Det blir svårt med bra relationer om du inte har en bra chef, säger Svante Randlert kompetensrådgivare på Academic Work till Dagens Nyheter.
Enligt undersökningen har chefen även stor betydelse för om man väljer att stanna kvar på en arbetsplats eller inte. 35 procent uppger att utvecklingsmöjligheterna på arbetsplatsen är det som främst styr om man väljer att stanna eller inte. Men nästan lika många, 33 procent, anger att relationen till chefen och kollegorna är avgörande. Endast 2 procent anser att bra förmåner styr om man vill stanna kvar eller inte.
Enligt Svante Randlert blir det allt viktigare för företagen att satsa på sitt varumärke. De som söker jobb är ofta intresserade av vad företaget har att erbjuda dem och det är inte ovanligt att arbetssökande tar referenser på chefen.
– Se helt enkelt till att ha ett bra ledarskap på plats och möjlighet för de anställda att växa, så kommer de att stanna längre, säger Svante Randlert.
Ur undersökningen
Vad är viktigast hos en arbetsgivare när du söker jobb?
- Bra chef/ ledarskap, 62%
- Trevliga arbetskollegor och bra stämning , 61%
- Bra lön och förmåner, 56%
- Goda utvecklingsmöjligheter, 53%
- Flexibel arbetsplats och arbetstid, 38%
- Företagets värderingar och kultur, 35%
- Trygga anställningsvillkor, 35%
- Utmanande arbetsuppgifter, 35%
- Geografiskt läge/närhet till hemmet, 29%
- Bra fysisk arbetsmiljö, 20%

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Unga
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
För mycket makt gör ledarskapet svagare
Chef • Hur stark kan en verksamhet bli om den bygger på rädsla snarare än delaktighet? Forskning visar att när chefer har för stort inflytande tystnar de röster för innovation och utveckling.