Krafttag mot brott och fusk i arbetslivet
Publicerat 3 februari 2020
Förra året trappade Arbetsmiljöverket och ett antal andra myndigheter upp sitt arbete för att upptäcka brott och fusk i arbetslivet. Närmare 2 000 företag kontrollerades vilket resulterade i att tio miljoner kronor i sanktionsavgifter utfärdades.
Sedan ett par år tillbaka genomför Arbetsmiljöverket tillsammans med Skatteverket och polisen oannonserade kontroller mot företag som medveten och ibland systematiskt bryter mot olika regelverk. Förra året var det främst företag inom byggsektorn, skönhetsindustrin och restaurangbranschen som fick besök.
Enligt Arne Alfredsson, tillförordnad chef för avdelningen för myndighetsgemensamma kontroller på Arbetsmiljöverket, är det vanligt att företag som bryter mot skatt- och bidragsregler även bryter mot arbetsmiljölagen eller utnyttjar arbetstagare på olika sätt. Det kan till exempel handla om svartjobb, omänskliga arbetstider och riskfyllda arbetsmiljöer eller undermåliga boendeförhållanden.
– Vi möter ofta utländska arbetstagare vars förhållanden kraftigt skiljer sig från deras svenska kollegors. Det gäller allt från arbetsförhållanden, risker i arbetsmiljön till beroendeförhållandet till arbetsgivare och rätten att få arbeta i landet. Det är en komplex problematik som är resurskrävande, säger Johan Winberg, poliskommissarie på Polismyndigheten, i en kommentar.
Under 2020 fortsätter myndigheternas kontroller i bland annat bygg- och transportsektorn och städbranschen.
Myndighetssamverkan
De myndigheter som deltar i samverkan mot brott i arbetslivet är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.
Så många kontroller har gjorts:
2017: 161
2018: 1 130
2019: 2 000

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Samordningsansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • När flera företag är verksamma på samma arbetsplats säger lagen att det ska finnas ett samordningsansvar för arbetsmiljön.
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De satsar på utbildning på arbetstid
Kompetens • Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då medarbetarna får vidareutbilda sig.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Samordningsansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • När flera företag är verksamma på samma arbetsplats säger lagen att det ska finnas ett samordningsansvar för arbetsmiljön.
-
Det gäller på extrajobbet
Unga • För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.