Förslag om nya föreskrifter på remiss
Publicerat 23 januari 2020
Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska få en ny struktur och i slutet av januari går förslaget ut på remiss till bland annat arbetsmarknadens parter. 67 föreskrifter ska bli 14 om förslaget går igenom.
Arbetsmiljöverkets arbete med regelförnyelsen har varit minst sagt omfattande. 2 000 paragrafer har gåtts igenom i detalj tillsammans med jurister när 67 föreskrifter nu ska bli 14.
– Vår ambition är att det ska bli enklare för arbetsgivare och andra som berörs av föreskrifterna att hitta rätt och förstå vilka föreskrifter som gäller för dem och att det ska bli lättare att förstå reglerna, säger Eva Barkström som är projektledare för regelförändringarna.
Även om det blir färre föreskrifter ska inte det sakliga innehållet ha ändrats med undantag för föreskrifterna för byggherrar där flera nya paragrafer har lagts till och sakinnehållet har ändrats, enligt Eva Barkström.
Många av dagens föreskrifter har 50 år på nacken. Därför har även en språklig översyn gjorts.
– Språket i föreskrifterna från 1980-talet skiljer sig väldigt mycket jämfört med nyare föreskrifter. Även arbetslivet har ju förändrats mycket. Föreskrifter från 80-talet har kanske inte så mycket med dagens arbetsliv att göra, säger Britt-Marie Larsson på Arbetsmiljöverket som jobbar med regelförnyelsen.
Hennes förhoppning är att det nu ska bli lättare att hitta och lättare att förstå föreskrifterna, vilket i förlängningen leder till en säkrare arbetsmiljö.
– Den nya strukturen gör förhoppningsvis också att det blir lättare för oss på Arbetsmiljöverket att ställa om och reglera nya risker. Att vi blir lite snabbare på fötterna helt enkelt. I dag tar föreskriftsarbete ofta väldigt lång tid, säger Britt-Marie Larsson.
Svaren från remissinstanserna ska vara inne senast i augusti i år. Men de nya föreskrifterna börjar inte gälla förrän i mars 2022. Under våren är fem hearings med arbetsmarknadens parter inplanerade så att de ska kunna få svar på eventuella frågor.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.
-
Studenters arbetsmiljö i fokus
Arbetsmiljöarbete • Stress och bristande stöd är vanliga orsaker till psykisk ohälsa bland studenter. För att arbetsmiljön ska bli bättre och för att öka delaktigheten har en ny handbok som riktar sig till studerandeskyddsombud tagits fram.
-
Många risker när solceller monteras
Säkerhet • Fack och arbetsgivare jobbar nu tillsammans för att öka säkerheten för dem som monterar solceller, ett arbete som innebär många risker.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så ska de nya arbetsmiljöreglerna förenkla för företagen
Arbetsmiljöarbete • Det mest omfattande arbetet i myndighetens historia. Så beskriver Arbetsmiljöverket jobbet med att modernisera sin författningssamling. En tydlig förbättring för företagen är att föreskrifterna nu går att läsa i mobilen, att de är länkningsbara och att det går att söka i dem.
-
Samordningsansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • När flera företag är verksamma på samma arbetsplats säger lagen att det ska finnas ett samordningsansvar för arbetsmiljön.
-
Det gäller på extrajobbet
Unga • För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.