
Bild: Marianne Zetterblom
Regelverket kring arbetsmiljö ska bli tydligare
Publicerat 7 november 2017
Dagens föreskrifter om arbetsmiljö är många och vissa överlappar varandra. Nu har Arbetsmiljöverket presenterat ett förslag för hur regelverket kan göras tydligare och enklare att följa. Men arbetsmarknadens parter är delvis kritiska till förslaget.
I dagsläget finns cirka 2 300 arbetsmiljöregler i 72 olika föreskriftshäften. Arbetsmiljöverket vill banta antalet föreskriftshäften till 17 stycken. Samtidigt vill myndigheten digitalisera reglerna för att komma bort från dagens pappershäften. Men förslaget innebär inte att arbetsmiljökraven sänks, säger Torben Vincentsen, som ansvarar för regelförnyelsearbetet på Arbetsmiljöverket.
– Däremot blir förutsättningarna att leva upp till föreskrifterna bättre. Det ska vara enklare att förstå och följa reglerna. Strukturen ska på ett bättre sätt visa hur de olika föreskrifterna hänger ihop, ge stöd för att minska dubbelregleringar och överlappningar och hantera frågor som vi möter i det moderna arbetslivet, säger han i en kommentar.
Förslaget innebär också tydligare ingångar i regelverket så att det blir lättare att hitta den information man söker utifrån den roll man har. Den som söker information ska inte behöva leta i flera olika föreskrifter.
– Tydliga och pedagogiska ingångar till reglerna är viktigt för att göra det överskådligt och lätt att hitta i regelverket vad som gäller för exempelvis arbetsgivare eller byggherrar. Det ger Arbetsmiljöverket bättre förutsättningar att utforma enhetliga och mer relevanta regler, säger Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
I slutet av september bjöd Arbetsmiljöverket in arbetsmarknadens parter till diskussion om regelförenklingen. Sten Gellerstedt, utredare och arbetsmiljöexpert på LO, är enligt tidningen Arbetarskydd kritisk till att de allmänna råden försvinner från föreskrifterna.
Bodil Mellblom, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, är positiv till regelförenklingen men säger till Arbetarskydd att förslaget inte är tillräckligt tydligt för att kunna ta ställning till.
I början av 2018 ska Arbetsmiljöverkets generaldirektör besluta om förslaget ska gälla. Sedan ska Arbetsmiljöverket se över reglerna och sortera in dem i strukturen. Allt ska dessutom digitaliseras. Ett arbete som kommer ta fler år enligt Torben Vincentsen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Krävande föräldrar blir en arbetsmiljörisk i skolan
Arbetsmiljöarbete • En ny forskningsstudie ska belysa hur mycket stress lärare utsätts för i samband med föräldrakontakter.
-
Kolla mobilen på fikarasten är återhämtning enligt unga
Arbetsmiljöarbete • Småprat fungerar som socialt kitt. Men vad händer när vi kollar mobilen på rasten i stället för att prata med kollegorna? Det ska ett forskningsprojekt ta reda på.
-
Mitt svåraste beslut
Arbetsmiljöarbete • Många ställs då och då inför att fatta svåra beslut i jobbet. Beslut som kommer att få stora konsekvenser – inte minst för andra. Här berättar tre personer om sina svåraste beslut.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
-
Sex år efter de nya osa-föreskrifterna – så har det gått
Arbetsmiljöarbete • Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits emot väl, enligt en ny utvärdering.
-
Ny utredning vill stärka gig-arbetares villkor
Arbetsmiljöarbete • Genom att införa begreppet uppdragsgivaransvar i arbetsmiljölagen ges förutsättningar för att förbättra arbetsmiljön för de som tar uppdrag från plattformsföretag. Det är ett av förslagenen i en ny utredning.