Nya lagar nästa år
Publicerat 15 december 2016
Nästa år träder några lagändringar i kraft som påverkar företag och anställda. Arbetsliv har listat de viktigaste.
Från den 1:a januari 2017 ska lönekartläggning göras årligen, istället för som nu vart tredje år. Företag med fler än tio anställda ska dokumentera arbetet. Dessutom ska arbetsgivare förebygga diskriminering kopplat till samtliga diskrimineringsgrunder.
– Det har varit en påtaglig brist att arbetsgivare inte har behövt se över om det finns risker för diskriminering som har samband med exempelvis ålder, funktionsnedsättning eller sexuell läggning, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i en kommentar.
Stärkt skydd för visselblåsare
En annan nyhet nästa år är att skyddet stärks för visselblåsare, det vill säga personer som larmar om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Visselblåsare som utsätts för repressalier från arbetsgivaren på grund av att de slagit larm ska ha rätt till skadestånd. Till skillnad mot tidigare ska lagen inte bara gälla arbetsgivare inom offentlig sektor utan även i privat sektor. Den kommer även att omfatta inhyrda arbetstagare.
Lex laval rivs upp
I dagarna lade regeringen fram ett förslag som river upp lex Laval. Det innebär att fackförbunden lättare ska kunna ta till stridsåtgärder när utländska arbetare saknar kollektivavtal. Den så kallade bevisregeln tas därmed bort. Bevisregeln innebär att arbetsgivare slipper bli utsatta för stridsåtgärder om det går att bevisa att de utstationerade arbetarna har minst sådana villkor som motsvarar vad facken tänker kräva i ett EU-anpassat kollektivavtal.
Fler nya lagar och regler
- Ny elsäkerhetslag Från den 1 juli 2017 träder en ny elsäkerhetslag i kraft. Den
innebär bland annat att de företag som utför elinstallationer ska vara registrerade hos Elsäkerhetsverket.
- Nya regler om kvartsdamm Den 2 november i år kom nya föreskrifter om kvartsdamm som har ökat fokus på riskbedömning och förebyggande arbete. IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram ett verktyg som ska göra det lättare föf företag att bedöma riskerna med kvartsdamm på deras arbetsplats.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De satsar på utbildning på arbetstid
Kompetens • Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då medarbetarna får vidareutbilda sig.
-
Så lyckas ni med arbetsmiljöpolicyn
Arbetsmiljöarbete • Nästan 4 av 10 anställda är osäkra på om det finns en arbetsmiljöpolicy på arbetsplatsen trots att alla företag ska ha en sådan.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Det gäller på extrajobbet
Unga • För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
-
Sex år efter de nya osa-föreskrifterna – så har det gått
Arbetsmiljöarbete • Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits emot väl, enligt en ny utvärdering.